Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Obrovský trapas Tarabu! Tvrdil, že za záplavy v Bratislave nemôže porucha: Starosta aj vodári tvrdia opak

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, koláž: Topky)

BRATISLAVA - Povodňová situácia je v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves mimoriadne komplikovaná a vážna. Prekvapivo, najväčšie škody nepochádzajú z rozvodneného Dunaja, ale z malého potoka, ktorý sa spojil s blízkym rybníkom. Úrady dokonca vyzvali obyvateľov, ktorí bývajú v tesnej blízkosti vodného toku Mláka, aby sa pripravili na evakuáciu.

archívne video

Stavanie protipovodňovej steny v bratislavskom Devíne (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Kľúčový problém spôsobila podľa starostu Devínskej Novej Vsi Dáriusa Krajčíra nefunkčná prečerpávacia stanica. Pre televíziu Markíza uviedol, že ak by bol o poruche informovaný skôr, mnohé škody by bolo možné zmierniť. „Informáciu nemám, kedy prestala fungovať, ani prečo prestala fungovať“ povedal. Na miesto bola preto dodatočne presunutá mobilná prečerpávacia technika.

Taraba klamal?

Na tieto vyjadrenia však zareagoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý odmietol tvrdenia o technickej chybe. „Ja si myslím, že toto je zlá interpretácia pána starostu, tam sa nič nepokazilo,“ povedal minister.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (5)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Naopak, riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Jozef Moravčík potvrdil slová starostu a uviedol, že porucha na čerpacej stanici skutočne nastala. Na okraji mesta museli doobeda dokonca evakuovať ľudí z piatich zatopených domov.

Samospráva preventívne varuje obyvateľov z ulice Na hriadkach

Samospráva v pondelok ráno vyzvala aj obyvateľov z lokality Na hriadkach, aby si zabezpečili svoje obydlia a majetok pred prípadným zaplavením. "Rovnako týchto obyvateľov vyzývame, aby sa pripravili na možnú evakuáciu," preventívne informovala vedúca mediálneho oddelenia bratislavskej mestskej časti Martina Legáth.

Situácia pri Devínskom jazere v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves
Zobraziť galériu (5)
Situácia pri Devínskom jazere v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves  (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Viac o téme: PovodneČerpacia stanicaDevínska Nová VesTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu