Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

KATASTROFA v Česku! Záplavy majú už tri OBETE: Hraničný priechod Brodské-Lanžhot uzavreli, v Ostrave začala evakuácia

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne v Česku, sa zvýšil na tri. Pribudli dvaja mŕtvi v Krnove. V pondelok to na popoludňajšom brífingu oznámil riaditeľ polície v Moravsko-sliezskom kraji Tomáš Kužel. Všetky obete sú práve z tohto kraja, ktorý patrí k najviac zasiahnutým oblastiam.

21:40 Vláda dnes večer schválila nasadenie vojakov a techniky na územiach ČR zasiahnutých povodňami. Povolaných od 17. septembra do 31. októbra môže byť až 2000 vojakov, uviedla na sociálnej sieti X ministerka obrany Jana Černochová (ODS). S povodňami doteraz pomáhalo sedem vrtuľníkov armády, na zemi potom pomáhali napríklad ženisti z olomouckého 153. práporu.

21:23 V súvislosti s ničivými záplavami evidujú poisťovne 8753 udalostí za 1,14 miliardy korún. S odvolaním sa na Českú asociáciu poisťovní to dnes večer na sieti X uviedol minister pôdohospodárstva Marek Výborný (KDU-ČSL). "Poisťovne deklarovali, že sú pripravené nečakať na likvidáciu, ale vyplácať klientom zálohy v priebehu jedného až dvoch dní. Nech toho poistenia využijú," napísal bez ďalších podrobností.

21:09 Zásobovanie obcí v záplavami postihnutých oblastiach Jesenicka a Šumperska pomôžu zabezpečiť armádne vrtuľníky, ktoré tam dopravia napríklad potraviny, pitnú vodu či pohonné hmoty. Veľká voda totiž v týchto horských okresoch na mnohých miestach poničila cesty a do niektorých oblastí sa teraz nemožno dostať autami. ČTK to dnes oznámil hejtman Jozef Suchánek (STAN). Na severe Olomouckého kraja už niekoľko dní operujú vrtuľníky, ktorých úlohou bola predovšetkým záchrana osôb zo zaplavených oblastí. Pomocou vrtuľníkov sa tam podarilo prepraviť do bezpečia 54 osôb.

20:38 Vo Veselí nad Lužnicou na Táborsku sa ľudia zatiaľ nemusia evakuovať. Hladina rieky Lužnica pozvoľna stúpa, no do utorkového rána nehrozí, že by sa v meste rozliala. ČTK to dnes večer po zasadnutí krajskej povodňovej komisie povedal starosta Veselí nad Lužnicou Vít Rada (ANO). Prípadná evakuácia pri rozliatí rieky by sa týkala približne tisícky obyvateľov.

20:05 "Je to mimoriadne závažná situácia, pretože zo všetkého, čo som mal možnosť sledovať za posledných pár dní, sa ukazuje, že je to možno v niektorých mestách ešte horšie než tá najhoršia povodeň v roku 1997 a potom v roku 2002. Ale som presvedčený, že tým, ako je náš krízový systém pripravený, sme schopní na to oveľa efektívnejšie reagovať," povedal Pavel a ocenil prácu všetkých, ktorí pri povodniach zasahujú.

Prevrátené auto na brehu rieky v dôsledku nedávnych záplav v českej obci Domašov.
Zobraziť galériu (14)
Prevrátené auto na brehu rieky v dôsledku nedávnych záplav v českej obci Domašov.  (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

19:45 Z Ostravy-Prívozu hasiči počas dňa zachránili 530 ľudí vrátane detí. Na mieste pomáhali člny aj vrtuľník. Lokalita sa teraz už len monitoruje. ČTK to povedala hovorkyňa hasičov Kamila Langerová. Voda sa do oblasti dostala kvôli trhlinám v hrádzi na pravom brehu rieky Odry. V utorok sa budú v meste evakuovať ešte dva domovy.

Hasič a obyvatelia sa pozerajú na záplavu v Ostrave 16. septembra 2024.
Zobraziť galériu (14)
Hasič a obyvatelia sa pozerajú na záplavu v Ostrave 16. septembra 2024.  (Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic)

19:28 "Do zvládania povodní sme práve zapojili nový UH-1Y Venom. Celkovo už pomáha sedem našich vrtuľníkov," uviedla armáda. "S hasičmi nakladáme vodu a vyrážame do Jeseníkov," dodala.

19:10 S odprataním následkov povodní v Moravskosliezskom kraji by podľa moravskosliezskeho hejtmana Jozefa Belicu (ANO) mala pomôcť armáda. O vojakov má záujem Opava, ktorú povodne výrazne zasiahli. Pomoc však bude treba aj v ďalších miestach regiónu. Koľko vojakov by do regiónu mohlo prísť, zatiaľ nie je jasné. Bielica to uviedol po rokovaní Krízového štábu Moravskosliezskeho kraja.

18:50 Škody najmenej za desiatky miliónov korún napáchali cez víkend katastrofálne povodne v Jeseníku, v ktorom mohutné prívaly vody z rozvodnenej rieky Belej poničili cesty, zdevastovali niekoľko ulíc aj park a poškodili mnoho domov. Búracia výmera má v Jeseníku a okolitých obciach kvôli narušenej stovke dostať prvých 20 rodinných domov, počet nehnuteľností odsúdených po záplavách na zbúranie sa ale bude v nasledujúcich týždňoch zrejme zvyšovať. ČTK to dnes povedala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcom).

Obyvatelia jazdia na bicykloch po zaplavenej ulici v českom meste Litovel.
Zobraziť galériu (14)
Obyvatelia jazdia na bicykloch po zaplavenej ulici v českom meste Litovel.  (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

18:00 "V Krnove sa dnes našli dve osoby, dvaja muži. Jeden muž bol v byte, ktorý bol úplne zatopený. Keď opadla voda, bola tam nájdená mŕtvola, a jeden muž bol nájdený v miestnom potoku," spresnil Kužel. Ďalšie dve osoby v kraji sú podľa neho ešte nezvestné. Celkom je však v ČR podľa ministra vnútra Víta Rakušana nezvestných minimálne sedem ľudí.

16:51 "Ľudí v zasiahnutých oblastiach nenecháme bez pomoci! Naše mobilné tímy sú pripravené vyjsť do terénu a zaistiť sociálnu pomoc. Zatiaľ nás limitujú obmedzené možnosti dopravy na niektoré potrebné miesta," uviedol na sociálnej sieti X Jurečka s tým, že v utorok by sa už úradníci do viacerých miest mali dostať.

Rezort o tom podľa ministra komunikuje s najviac zasiahnutými krajmi ako aj so zástupcami Integrovaného záchranného systému. "Od zajtrajška by sme mali byť schopní tam, kde už nebude voda, pôsobiť s mobilnými tímami tak, aby občania mohli priamo v lokalite svojho bydliska prísť za pracovníkmi mobilného tímu a tam vyriešiť žiadosť. Ak to bude nutné, budeme schopní vyriešiť výplatu na mieste," dodal.

16:10 Povodeň zasiahla znovu aj Zátor na Bruntálsku, ktorý bol v roku 1997 spoločne s Troubkami na Přerovsku jedným zo symbolov vtedajších ničivých povodní. Tentoraz veľká voda strhla most a poškodila dva domy. Prišli o časti obvodových stien. Ľudia sú bez elektriny, vyrovnávajú sa s výpadkami dodávok vody. ČTK to povedal Peter Skřivánek, ktorý sa v obci podieľa na organizovaní záchranných prác.

14:55 Veľká voda zaplavila areál nápojárskej spoločnosti Kofola v Krnove na Bruntálsku, mimo prevádzky sú aj pivovary skupiny v Litovli a Hanušoviciach v Olomouckom kraji. Výška škôd sa zatiaľ nedá odhadnúť. ČTK to dnes povedala hovorkyňa skupiny Kofola Jana Ptačinská Jirátová.

Najhoršie postihnutý je závod v Krnove. "Hladina vody v Krnove dosiahla vyššiu hranicu ako v dramatickom roku 1997, keď sme s touto sedeli na streche výroby. Voda sa opäť dostala do celého areálu, aktuálne ju odčerpávame zo všetkých miest a zisťujeme rozsah škôd. Snažíme sa spustiť záložnú elektrocentrálu, lebo mesto Krnov je stále bez prúdu," uviedol jeden zo zakladateľov Kofoly a generálny riaditeľ skupiny Jannis Samaras.

14:30 Opavská radnica nechala pre autá aj peších dočasne uzavrieť väčšinu mostov a lávok cez rieku Opavu v meste i v mestských častiach. Používať sa budú až po kontrole, či ich povodeň nepoškodila. Kedy to bude, zatiaľ nie je jasné. ČTK to povedal hovorca mesta Roman Konečný. Autá teraz môžu využívať len mosty, ktoré sú súčasťou severného obchvatu mesta.

"Necháme prekontrolovať všetky mosty a lávky. Až potom rozhodneme o ďalšom otvorení, či neotvorení," dodal primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Týkať sa to môže desiatok mostných konštrukcií. Už v nedeľu polícia uzavrela most na Ratibořskej ulici. Ten je viditeľne poškodený. Teraz ho prehľadávajú pracovníci Riaditeľstva ciest a diaľnic a statik.

Zaplavený dom v Ostrave.
Zobraziť galériu (14)
Zaplavený dom v Ostrave.  (Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic)

14:05 Z Ostravy-prívozu, kde dopoludnia začala evakuácia, hasiči zachránili už 250 ľudí vrátane detí. Stále zasahujú. Na mieste pomáha niekoľko člnov a nasadený bol aj vrtuľník, ktorý zachránil tri osoby. ČTK to povedala hovorkyňa hasičov Kamila Langerová. Voda sa do lokality dostala kvôli trhlinám v hrádzi na pravom brehu rieky Odry. Koľko ľudí je v oblasti, nie je presne jasné, ale zrejme ide o stovky, možno o 500 obyvateľov. Pre mesto je riešenie situácie prioritou, uviedol primátor Ján Dohnal (ODS). Zachránení ľudia sú prevážaní autobusmi do evakuačného centra, ktoré mesto zriadilo na Čiernej lúke. Hrozí ďalšia evakuácia.

13:55 Moravsko-sliezski policajti evidujú podľa hajtmana Josefa Bělicu prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach, pričom toto konanie označil za hyenizmus. V pondelok to uviedla stanica ČT24. Kraj patrí k tým, ktoré povodne postihli najviac. Situácia sa zhoršila aj v krajskom meste Ostrave, kde sa pretrhla hrádza.

"Bol som pred malou chvíľou krajskou políciou informovaný o prvých prípadoch pokusu o rabovanie. Dôrazne toto konanie odsudzujem! Ide o hyenizmus a nízkosť niektorých jedincov zneužívajúcich nešťastie ľudí, ktorí pre veľkú vodu museli opustiť svoje domy alebo firmy," povedal podľa servera iDNES.cz Bělica. Niekoľko policajtov tam preto na opustené obydlia dozerá. Hajtman zdôraznil, že polícia bude voči páchateľom postupovať nekompromisne a vinníkov čakajú "najtvrdšie postihy".

Autá stoja na zaplavenej ceste v Ostrave.
Zobraziť galériu (14)
Autá stoja na zaplavenej ceste v Ostrave.  (Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic)

13:34 Povodňová situácia v Prahe je stabilná, povodňové opatrenia sa však v súčasnosti meniť nebudú, rozhodla magistrátna povodňová komisia. Vedenie mesta tiež ponúka pomoc ostatným krajom postihnutým veľkou vodou. ČTK to po dnešnom zasadnutí komisie povedal hovorca magistrátu Tadeáš Provazník. V centre sú uzavreté náplavky aj vrata na Čertovce a vystavaná je časť protipovodňových opatrení. Mimo prevádzky je lanovka na Petřín aj prívozy a zastavená je lodná doprava. Povodňová komisia sa znovu zíde v utorok o 11.00 h.

12:54 Voda z rieky Orlice dnes zaplavila chatové oblasti v Hradci Králové vo štvrti Svinary. Na mieste od rána zasahujú miestni dobrovoľní hasiči. V centre mesta radnica uzavrela labské náplavky pri Pražskom moste a chodník pozdĺž Labe od Riečnej ulice po Kamenný most v Pláckách. ČTK to povedala hovorkyňa radnice Katarína Rohlíčková. Hladina na sútoku Labe a Orlice v Hradci Králové dnes o 05: 00 prekročila hranicu tretieho povodňového stupňa 350 centimetrov. Do 12.00 h voda stúpla na 364 centimetrov.

12:44 Hasiči v noci na dnes z priehrady Bystrička na Vsetínsku vyťahovali tri utŕžené móla, dve šlapadla a tri pramice. Na sociálnej sieti to uviedla hovorkyňa krajských hasičov Lucia Javoříková. Na riečke Bystřičke nad nádržou dnes popoludní naďalej platil tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý znamená stav ohrozenia, vyplýva z údajov Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pod priehradou bola Bystrička na druhom stupni, ktorý značí pohotovosť.

 

V noci z neděle na pondělí zasahovali profesionální hasiči ze stanice Valašské Meziříčí v obci Bystřička na Vsetínsku,...

Posted by HZS Zlínského kraje on Monday, September 16, 2024

12:38 Moravskoslezskí policajti zaznamenali prvé prípady pokusu o rabovanie. Uviedol to hejtman Jozef Belica (ANO). Počínanie označil za hyenizmus a vyzval obyvateľov, aby sa k sebe správali ohľaduplne. Podrobnosti od polície ČTK zisťuje. Pre povodne museli byť v regióne evakuované tisícky ľudí, ktorým voda zaplavila domovy a pod vodou je aj množstvo prevádzok.

12:14 Auto, ktoré v sobotu spadlo do rozbúrenej vody v obci Lipová-Kúpele na Jesenicku, dnes policajti objavili prázdne. Po trojčlennej posádke ďalej pátrajú. Uviedli to na sieti X. Záplavy v Česku zatiaľ majú jednu potvrdenú obeť. Telo ženy bolo nájdené v riečke Krasovka v Krasove na Bruntálsku, polícia eviduje tiež osem nezvestných.

11:50 V Bítovčiciach na Jihlavsku nejazdia autobusy. Dôvodom je výkop k plynovému potrubiu vykonávaný kvôli stavebným prácam na moste. Ak by most neustálu veľkú vodu, hrozilo by aj poškodenie plynového potrubia. Zásah má umožniť plyn v prípade potreby zatvoriť. Je kvôli tomu rozkopaná cesta, takže do obce nejazdia autobusy. Deti sú ospravedlnené z vyučovania v základnej škole v Lukách nad Jihlavou. V Križánkach na Žďársku prívalová voda znečistila niektoré zdroje pitnej vody. Ohrozuje to aj chod školy. ČTK to povedali zástupcovia obcí.

11:07 Polícia kvôli veľkej vode v Morave po dohode so slovenskou stranou uzatvára hraničný priechod Lanžhot - Brodské, ide o priechod na takzvanej starej ceste. ČTK to povedal hovorca polície Pavel Šváb. Hraničný priechod na D2 zostáva otvorený.

 

🚨🚨🚨AKTUÁLNE: HRANIČNÝ PRIECHOD S ČESKOU REPUBLIKOU JE UZAVRETÝ 🇸🇰🇨🇿 ⚠️ Upozorňujeme vodičov aj prípadných nemotorových...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Monday, September 16, 2024

10:59 Situácia v Juhomoravskom kraji sa zlepšuje, prítok do nádrží na území kraja je menší, väčšina riek už kulminovala, uviedol po rokovaní krajskej protipovodňovej komisie hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Jediné miesto, kde sa očakáva vzostup hladiny, je okolie Lanžhota, kde sa steká Morava a Dyje, nepredstavuje ale pre nikoho riziko. V priebehu dňa by sa mal zvýšiť prietok Brnom, ale nie na viac ako 70 kubických metrov za sekundu, čo nepredstavuje nebezpečenstvo. Vojenská nemocnica Brno obnovila príjem pacientov, doplnila brnianska primátorka Markéta Vaňková (ODS).

10:39 Rozvodnená rieka Opava poškodila most v opavskej Ratibořskej ulici medzi centrom a sídliskom Katarínky. Konštrukciu teraz prehľadávajú pracovníci ŘSD. Zatiaľ nie je jasné, čo s mostom na spojnici medzi Opavou a Hlučínskom bude. ČTK to povedal hovorca magistrátu Roman Konečný.

9:47 V Ostrave začala evakuácia mestskej časti Prívoz, oznámili na sieti X hasiči dnes po 09: 30. Rieka Odra bola dnes vo Svinove na hranici extrémnej povodne.

9:28 Vodohospodári nechajú bezpečnostným preliatím pretiecť Brniansku priehradu, pod priehradou očakávajú zvýšený, ale neškodný prietok. Zvratka by sa nemala rozliať do zastavaných častí. ČTK to dnes povedal hovorca Povodia Moravy Peter Chmelař. Tento krok zvolili, lebo nechcú do toku pod priehradou nechtiac vypúšťať spadané kmene, vetvy a ďalšie veci, ktoré do priehrady priniesla veľká voda.

9:20 Kvôli povodniam bola dnes ráno zastavená premávka asi na ôsmich desiatkach železničných úsekov. Novinárom to povedal hovorca hasičov Správy železníc Martin Kavka. Drážni hasiči od piatka do dnešných 07: 00 zasahovali pri 247 udalostiach, ktoré s povodňami súviseli, doplnil.

9:19 Extrémne povodne si z bezpečnostných dôvodov vyžiadali odstavenie teplárne v Ostrave. Celé krajské mesto tak zostalo bez tepla a teplej vody. Novinárom to dnes oznámila hovorkyňa magistrátu Gabriela Pokorná. Veľká voda zaliala Třebovice, kde sa tepláreň nachádza, a to vrátane elektrorozvodní.

"Ani napriek maximálnemu úsiliu zložiek Integrovaného záchranného systému a zamestnancov spoločnosti Veolia Energia nebolo možné zachovať prevádzku ostravskej teplárne, v dôsledku povodní tak došlo k odstávke tepla a teplej vody v meste. Napriek všetkej snahe nebolo možné dodávky zachovať," uviedla hovorkyňa.

9:14 Bez elektriny v Česku zostávalo dnes ráno kvôli počasiu a povodniam zhruba 118.000 domácností. V porovnaní s nedeľným večerom, keď bolo bez prúdu zhruba 135.000 miest, je ich mierne menej. Energetici síce dodávky na niektoré miesta obnovili, iná im však kvôli dažďu v noci na dnes opäť pribudla. Najhoršia situácia zostáva v Moravskosliezskom kraji, kde je bez energie 73.000 domácností, a v Olomouckom kraji s 29.000 odbernými miestami bez prúdu. Vyplýva to z údajov distribútorov ČEZ a E.ON-u.

9:09 Hasiči v Ostrave zachraňovali mladého muža, ktorý v nedeľu večer vyrazil na prechádzku k rozvodnenej rieke Odre. Uviazol v tme. Nebol schopný sa sám vrátiť do bezpečia. ČTK to dnes povedala hovorkyňa moravskosliezskych hasičov.

8:39 V Kráľovskom kraji bolo dnes ráno kvôli vetru a dažďu bez elektriny zhruba 3300 domácností. V susednom Pardubickom kraji elektrinu dnes ráno nemalo vyše 530 domácností. V nedeľu ráno bola situácia výrazne horšia, bez elektriny bolo v oboch krajoch na východe Čiech 30.000 domácností. ČTK to povedala regionálna hovorkyňa spoločnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. V okresoch Trutnov a Náchod od sobotňajších 19.00 h naďalej platí kalamitný stav v energetike.

8:30 "Evidujeme sedem nezvestných," povedal Vondrášek. "Jeden nezvestný po skoku do rieky Otavy, jeden nezvestný senior z domu seniorov v Kobylej nad Vidnavkou a jeden pád do vody v Krnove. Pokiaľ ide o obete, tak máme bohužiaľ utopeného v rieke Krasovka na bruntálsku,“ dodal. Pripomenul tiež doteraz známe informácie o troch nezvestných z auta, ktoré v sobotu spadlo do rozbúrenej vody v obci Lipová-Kúpele na Jesenicku, a o štyridsaťpäťročnom mužovi, ktorý v sobotu spadol do rozvodneného Jankovického potoka v Jankoviciach na Uhorskohradišťsku.

8:17 Podstatná časť Bohumína na Karvinsku je kvôli zatopenej rozvodni bez elektriny, zatvorené sú materské, základné i stredné školy. Od 08: 00 znovu zasadá krízový štáb sliezskeho mesta na sútoku Odry a Olše, kde žije okolo 21.000 obyvateľov. Pomoc so zásobovaním ponúkol Moravskosliezsky kraj. Odra v meste kulminovala v nedeľu večer na úrovni okolo siedmich metrov, podľa informácií dobrovoľných hasičov sa v noci zdvihla hladina v zatopených častiach Starého Bohumína až o 40 centimetrov, uviedlo mesto na facebooku.

 

📷 Bohumín se probouzí dalšího povodňového dne.

Posted by TIK Bohumín on Sunday, September 15, 2024

8:00 Hladina Labe v saskej Schöne pri hranici s Českom dosiahla v noci na dnes tretí zo štyroch povodňových stupňov. Na tretí stupeň v noci stúpla tiež hladina Lužickej Nisy v Zhorelci na nemecko-poľskej hranici. Vyplýva to z údajov saského povodňového centra. Na východe a juhu Nemecka ďalej prší.

7:46 Mesto Litovel na Olomoucku je kvôli záplavám úplne uzavreté, vrátane škôl a zdravotníckych zariadení. V jednotlivých štvrtiach vypadáva prúd. Nefunguje tak ani mestský rozhlas. Mesto to oznámilo na facebooku okolo 07:00. Požiadala preto obyvateľov, aby sa navzájom informovali o obmedzeniach v meste.

"Mesto Litovel je úplne uzavreté. Všetky školy, škôlky, zdravotnícke zariadenia a Mestský úrad Litovel, mimo krízového štábu mesta Litovel, sú uzavreté," uviedla radnica. "O dostupnosti otvorenia obchodov zatiaľ nemáme informácie," doplnilo mesto.

7:35 Povodňové stavy dnes ráno platili na 207 miestach v Česku. Z toho na štyroch bol extrémny povodňový stupeň - na Chrudimke, na dvoch miestach rieky Opavy a na Odre. S výnimkou Chrudimky voda v týchto miestach ale klesá. Vyplynulo to z informácií Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podľa neho v noci opäť pršalo na väčšine územia republiky, pričom najviac zrážok, až 30 milimetrov, spadlo v Krkonošiach.

7:25 Hasiči v nedeľu večer vďaka poklesu hladín vodných tokov ukončili záchranné práce na Jesenicku, ktoré cez víkend postihli katastrofálne záplavy. Hasiči v tomto horskom okrese zachránili celkovo 230 ľudí, evakuovali 2000 obyvateľov, zhruba 350 z nich využilo núdzové ubytovanie. Kvôli povodniam boli v kraji cez víkend nasadené stovky hasičov aj policajtov. V noci na dnes hasiči zasahovali v Litovli na Olomoucku, kam z Jeseníkov dorazila povodňová vlna. Aktuálne v kraji rieši 50 udalostí. Od soboty do dnešného rána ich v kraji evidovali 1750. ČTK to dnes oznámila hovorkyňa hasičov Lucia Balážová.

6:55 Hladina Labe je v Ústeckom kraji na treťom povodňovom stupni a ďalej stúpa. Kulmináciu očakávajú vodohospodári v stredu. Zabrániť vyliatiu vody v mestách majú protipovodňové steny, dnes budú ďalší stavať hasiči v Ústí nad Labem. Prognóza sa oproti predchádzajúcim mierne zlepšila. Stále sú v kraji domácnosti bez prúdu kvôli pádu stromov na elektrické vedenie.

6:50 Na rieke Opave v Opave a na Odre v Ostrave-svinove je stále extrémna povodeň. Na ďalších šiestich miestach v Moravskosliezskom kraji platí tretí povodňový stupeň, teda ohrozenie. Vyplýva to z informácií podniku Povodie Odry a Českého hydrometeorologického ústavu.

KATASTROFA v Česku! Záplavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: ČHMÚ)

Situácia v regióne sa po sobotňajších silných dažďoch a rozliatí vodných tokov pomaly zlepšuje, hladiny prevažne klesajú. V kraji však v noci opäť začalo pršať a občasný dážď alebo prehánky predpovedajú meteorológovia až do popoludnia. "K ránu a počas pondelka budú pokračovať poklesy hladín vodných tokov. Očakávané zrážky spôsobia kolísanie hladín," uviedli meteorológovia.

6:48 V Stredočeskom kraji platí tretí povodňový stupeň dnes ráno na dvoch miestach, a to na Labi v Mělníku a nanovo na Sázave v Kácove na Kutnohorsku. V nedeľu popoludní platil tretí povodňový stupeň tiež na Doubrave v Žleboch, do druhého stupňa hladina klesla pred 04: 00. Druhý povodňový stupeň je v kraji na piatich miestach. Vyplýva to z aktuálnych informácií Českého hydrometeorologického ústavu.

V neďalekých Rúrach, ktorých obyvatelia boli v nedeľu kvôli hrozbe záplav vyzvaní na evakuáciu, je situácia zatiaľ pokojná. V Olomouci platí druhý stupeň povodňovej aktivity, ktorý značí pohotovosť. Rieka Morava sa tam drží v koryte. Na severe Olomouckého kraja hladiny vodných tokov v nedeľu kulminovali a už sú na odtoku. ČTK dnes informáciu získala z údajov radníc a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

KATASTROFA v Česku! Záplavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Voda z rozvodnenej Moravy v nedeľu večer zaplavila niekoľko ulíc v Litovli. Hasiči v niektorých častiach mesta evakuovali a zachraňovali obyvateľov. V meste sú zatopené cesty. "Prosíme vodičov, ktorí idú smer Litovel, aby sa Litovli vyhli. Aktuálne je Litovel neprejazdná zo všetkých strán. Sú zatopené časti ulice Palackého, Dukelská, Žerotínova. Voda stále stúpa. Prosíme vodičov, ktorí nestihli odísť z Litovle, aby neskúšali prechádzať zaplavené miesta. Pri uviaznutí by utvorili zátaras a nemohla by prechádzať ťažká technika zložiek integrovaného záchranného systému," oznámila nad ránom na sociálnych sieťach mestská polícia.

 

!Pozor Aktuální info! Cesta okolo Papcelu směr Červenka Uničov je pod vodou! Nedá se projet, nezkoušej te to!

Posted by Městská policie Litovel on Sunday, September 15, 2024
Viac o téme: ZáplavyPovodnePočasieČesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu