Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Zbrojárska firma čelí škandálu! Únik citlivých informácií o VÝROBE zbraní v USA: Získalo ich Rusko aj Čína

Americká stíhačka FA-18 Hornet Fighter Aircraft. Citlivé informácie o jej výrobe získalo už viacero krajín. Medzi nimi sú aj nepriatelia USA Zobraziť galériu (2)
Americká stíhačka FA-18 Hornet Fighter Aircraft. Citlivé informácie o jej výrobe získalo už viacero krajín. Medzi nimi sú aj nepriatelia USA (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Americká spoločnosť na výrobu zbraní sa dopustila veľkej chyby, keď vo viacerých prípadoch porušila kontroly v rámci exportu. Jej nedopatrením sa tak dostali ďalší svetoví aktéri k informáciám o výrobe zbraní. Zakročiť muselo ministerstvo zahraničných vecí USA.

Koncern na výrobu zbraní RTX (predtým Raytheon Technologies), ktorý pod sebou združuje niekoľko dcérskych spoločností, sa dopustil prešľapu, ktorý sa môže odzrkadliť už v najbližších rokoch. Za porušenie amerických kontrol v rámci vývozu tovaru a služieb dostal pokutu od ministerstva zahraničných vecí USA v celkovej výške 200 miliónov dolárov (takmer 181 miliónov eur).

S pokutou súhlasil

Ako informuje The Wall Street Journal, RTX s touto pokutou súhlasil. Mal sa totiž okrem iného dopustiť presunu niektorých technológii amerických vojenských lietadiel, ktoré putovali do Číny. 

Americký výrobca zbraní dobrovoľne odhalil porušenia hneď v niekoľkých svojich obchodných transakciách. "Ide najmä o vývozné obmedzenia, vrátane tých, ktoré sa týkajú obranných technológií," uvádza sa v správe amerického rezortu diplomacie. V júli spoločnosť vyčlenila 1,24 miliardy dolárov na vyriešenie viacerých vládnych vyšetrovaní, vrátane úplatkárstva v súvislosti s obvineniami z korupčného konania s členom katarskej kráľovskej rodiny.

Rockwell Collins

Väčšina porušení vyplynula z nedodržiavania predpisov v Rockwell Collins, výrobcovi leteckých systémov so sídlom v Charlotte (Severná Karolína), ktorý v roku 2018 kúpila obranná spoločnosť United Technologies. Raytheon a United Technologies uzavreli v roku 2020 fúziu a vytvorili spolu RTX.

Spoločnosť Rockwell Collins spolupracovala s čínskymi dodávateľmi na výrobe dosiek plošných spojov v niektorých z najdôležitejších lietadiel v americkom arzenáli. Rezort diplomacie USA spomína Air Force One, A-10 Thunderbolt, F/A-18 Hornet a KC-130 Tanker. 

Na výrobu elektronických súčiastok zaslal Rockwell Collins do Číny technické údaje z USA. Spoločnosť neinformovala americké ministerstvo obrany, že komponenty pochádzajú z Číny. K odhaleniu prišlo po mesiacoch, v niektorých prípadoch až po rokoch.  

Citlivé údaje získali aj Rusi

Niektoré transfery poskytli Číne pohľad, ktorý by za iných okolností rozhodne nezískala. Čínske firmy mali prístup k výrobe vojnových lietadiel pre americké námorníctvo a spojencov USA. "RTX bez povolenia vlády vyviezol určité diely a technické údaje do niektorých spriatelených krajín, ako sú Kanada, Japonsko, Spojené kráľovstvo a Južná Kórea." 

"No na druhej strane sa firemné notebooky s citlivými údajmi ocitli nejakým nedopatrením v rukách zástupcov Libanonu, Ruska a Iránu. To sa považuje už za veľký prešľap," uvádza ministerstvo zahraničia USA.   

Zbrojárska firma čelí škandálu!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že RTX spolupracovala pri vyšetrovaní a investuje značné zdroje do svojho programu dodržiavania vývozných pravidiel. Tieto a ďalšie poľahčujúce faktory pomohli spoločnosti vyhnúť sa vyššej pokute. Rezort diplomacie hovorí o odpustení 100 miliónov dolárov (takmer 91 miliónov eur).
 

Viac o téme: PorušenieExportPokuta USAČínaIránCitlivé informácieRTXRaytheon TechnologiesRezorrt diplomacie USAMinisterstvo zahraničných vecí USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu