Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Severná Kórea vypálila viacero balistických rakiet krátkeho doletu: Soul prisľúbil ráznu reakciu

Kim Čong-un a jeho dcéra
Kim Čong-un a jeho dcéra (Zdroj: TASR/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL - Severná Kórea odpálila vo štvrtok ráno smerom k Japonskému moru niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, tvrdí juhokórejská armáda. Soul to označil za provokáciu a prisľúbil ráznu reakciu. Odvolávame sa na svetové agentúry.

Podľa juhokórejskej armády boli rakety vypálené z Pchjongjangu a pred dopadom do vôd medzi Kórejským polostrovom a Japonskom leteli približne 360 kilometrov. Japonský premiér Fumio Kišida dal úradom pokyn, aby zaistili bezpečnosť lodí a lietadiel. Bezprostredne nehlásili žiadne škody.

Naposledy KĽDR vystrelila balistickú raketu zo svojho územia pred viac ako dvoma mesiacmi. Pred troma dňami však severokórejský vodca Kim Čong-un prisľúbil, že zdvojnásobí úsilie v tejto oblasti, aby boli jeho jadrové sily plne pripravené na boj so Spojenými štátmi a ich spojencami. Severná Kórea podľa neho čelí "vážnej hrozbe" v podobe "bezohľadnej expanzie" regionálneho vojenského bloku pod vedením USA, z ktorého sa formuje jadrový vojenský blok. Tento vývoj podľa Kima núti KĽDR, aby posilňovala svoje vojenské kapacity.

Balóny plné odpadkov a hnoja

KĽDR predošlý týždeň vypustila smerom k územiu Južnej Kórey ďalšie balóny s odpadkami. Od mája ich boli tisícky, pričom obsahovali papiere, zvyšky látok, ohorky cigariet a dokonca aj hnoj. Svoje konanie označila za odvetu proti juhokórejským občianskym aktivistom, ktorí cez hranicu vypúšťajú propagandistické letáky proti KĽDR.

 

Viac o téme: Severná KóreaJužná KóreaBalistické rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu