Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Oxford Street bez dopravy? Londýnsky starosta si to vie predstaviť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Londýnska ulica Oxford Street, na ktorej sa nachádzajú najznámejšie obchody britskej metropoly, by mohla byť podľa plánu, ktorý v utorok oznámil starosta mesta Sadiq Khan, upravená pre peších, aby prilákala viac nakupujúcich. Informuje agentúra Reuters.

Predchádzajúcu verziu plánu na zákaz vjazdu vozidiel na túto 1,9 kilometra dlhú dopravnú tepnu zablokovala rada mestského obvodu Westminster, ale obnovený projekt podporila podpredsedníčka britskej vlády Angela Raynerová. Uviedla, že plán bude stimulovať rast, vytvárať nové pracovné miesta a generovať ekonomickú aktivitu.

archívne video

Z popradského letiska odleteli prví cestujúci do londýnskeho Stanstedu (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

"Rozdiel je v tom, že tentoraz mám podporu ústrednej vlády, a to znamená, že ak by došlo k nesúhlasu rady, mali by sme právomoci pokračovať v dobrých plánoch," povedal Khan. Oxford Street podľa úradu starostu denne navštívi pol milióna ľudí, ale v uplynulých rokoch sa mnohé vlajkové obchody, ktoré sa na nej nachádzali, zatvorili.

Chcú obnoviť návštevnosť

Táto oblasť, podobne ako mnohé kamenné obchody, sa snaží obnoviť návštevnosť od covidovej pandémie, keď sa mnoho ľudí obrátilo na nakupovanie prostredníctvom internetu a do kancelárií sa vrátilo menej pracovníkov. Khan uviedol, že plánom je odstrániť všetku dopravu vrátane bicyklov na úseku od križovatky Oxford Circus po víťazný oblúk Marble Arch. Úrad londýnskeho starostu však nešpecifikoval, ako budú presmerované autobusy, ktoré využívajú túto východo-západnú trasu.

Plán musí definitívne schváliť Raynerová, ktorá je zároveň ministerkou pre bývanie a komunity. Labouristická strana britského premiéra Keira Starmera uviedla, že chce urýchliť proces schvaľovania projektov na akceleráciu hospodárskeho rastu krajiny.

Viac o téme: MetropolaLondýnOxford Street
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu