Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Lietadlo pre poruchu neodletelo! Švédsko tak odkladá bezpečnostné stretnutie s Tureckom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Lietadlo so švédskou ministerkou zahraničných vecí Mariou Malmer Stenergardovou a ministrom spravodlivosti Gunnarom Strömmerom sa pre technickú poruchu vrátilo do Štokholmu. Kľúčové bezpečnostné stretnutie oboch ministrov v Turecku sa preto bude musieť odložiť, uviedli v stredu švédski predstavitelia. Informuje správa agentúry Reuters.

Švédske ministerstvo zahraničných vecí ozrejmilo, že posádka a cestujúci neboli v bezprostrednom ohrození. Stenergardová a Strömmer plánovali na stretnutí s tureckými predstaviteľmi rokovať o bezpečnostnom pakte, ktorý krajiny uzatvorili pred vstupom Švédska do NATO. Pakt bol jednou z podmienok, ktoré si určila Ankara pre schválenie vstupu škandinávskej krajiny do Aliancie.

archívne video

Leteli sme normálne v súlade so zákonom, tvrdí Kuffa (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Turecko schválilo švédsku žiadosť o vstup do NATO v januári 2024 po viac ako ročnom odklade. Následne sa v marci tohto roka stalo členským štátom. Štokholm však musel predtým zmeniť protiteroristické zákony a zasiahnuť aj proti členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorých Turecko spolu s USA a EÚ označujú za teroristov.

Viac o téme: PoruchaLietadloTureckoŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu