Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Irán si predvolal diplomatov štyroch veľvyslanectiev európskych krajín: Aký je dôvod?

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránske ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo najvyšších predstaviteľov veľvyslanectiev Británie, Francúzska, Nemecka a Holandska. Teherán tak spravil v reakcii na uvalenie nových sankcií a na obvinenia, že Irán dodal Rusku balistické rakety, informuje agentúra Reuters a AFP.

"V nadväznosti na pokračujúce nekonštruktívne vyjadrenia niektorých európskych strán, ktoré sa pridali k nepravdivým tvrdeniam Spojených štátov o zasahovaní do konfliktu na Ukrajine a k uvaleniu sankcií na Islamskú republiku, boli predvolaní šéfovia veľvyslanectiev Británie, Francúzska, Holandska a Nemecka," uviedol spravodajský webový portál iránskej justície Mizan Online.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok počas návštevy Británie uviedol, že Rusko dostalo od Iránu balistické rakety, ktoré zrejme v priebehu nasledujúcich týždňov použije proti Ukrajine. Dodávky iránskych zbraní do Ruska následne odsúdilo viacero západných krajín, pričom Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Nemecko v tejto súvislosti oznámili tiež nové sankcie.

Kremeľ označil tvrdenia o dodávkach zbraní z Iránu za nepodložené. Irán zase tieto tvrdenia označil za "nepravdivé a zavádzajúce" a odsúdil uvalenie nových sankcií, ktoré sa dotkli aj dohôd o leteckých službách medzi Iránom a spomínanými troma európskymi krajinami.

K obdobnému kroku ako Irán v stredu pristúpila aj Británia, ktorá si pre údajné dodávky zbraní do Ruska predvolala iránskeho charge d'affaires. Holandské ministerstvo zahraničných vecí zase vyzvalo na nové rozsiahle sankcie proti Iránu a taktiež si v stredu pre tieto obvinenia predvolalo iránskeho veľvyslanca.

Viac o téme: DiplomatiVeľvyslanectváIránTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu