Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Čínska lietadlová loď vstúpila do japonských vôd: Napätie narastá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Taiwan Ministry of National Defense via AP)

TOKIO - Čínska lietadlová loď v stredu nakrátko vplávala do priľahlých japonských vôd. O najnovšom incidente, ktorý by mohol zvýšiť napätie medzi oboma krajinami, informovala japonská verejnoprávna vysielacia spoločnosť NHK.

NHK uviedla, že lietadlová loď sa plavila medzi juhojaponskými ostrovmi Jonaguni a Iriomote. Vošla tak do oblasti, ktorá sa rozprestiera do 24 námorných míľ od pobrežia, kde má Japonsko určitý stupeň kontroly vymedzený Organizáciou Spojených národov (OSN).Japonsko už v auguste vznieslo sťažnosť proti Číne po tom, ako jedno z jej prieskumných plavidiel vplávalo do japonských vôd - krátko po tom, ako došlo k narušeniu japonského vzdušného priestoru.Japonský torpédoborec zasa v júli nakrátko vstúpil do čínskych teritoriálnych vôd neďaleko Taiwanu (Čínskej republiky), uvádzajú japonské médiá.

Zintenzívnenie čínskej vojenskej aktivity v blízkosti Japonska a v okolí Taiwanu vyvolalo v uplynulých rokoch v Tokiu obavy. Japonsko na to reagovalo posilnením obrany, čím sa snaží odradiť Peking od použitia vojenskej sily na presadzovanie svojich územných nárokov v regióne. Zároveň sa preto snaží získať aj "protiúderné" kapacity.

Taiwanské ministerstvo obrany predtým v stredu uviedlo, že východne od pobrežia Taiwanu spozorovalo skupinu lietadlových lodí vrátane plavidla Liao-ning. Podľa jeho vyjadrenia lode smerovali k japonskému ostrovu Jonaguni vzdialenému približne 110 kilometrov od Čínskej republiky. Taiwan ďalej oznámil, že lode sledoval a vyslal svoje sily na monitorovanie ich pohybu.Rastúci hospodársky a vojenský vplyv Číny v ázijsko-tichomorskom regióne a jej asertivita v územných sporoch - najmä na Taiwane - už znepokojuje aj Spojené štáty a ich spojencov.

Viac o téme: LoďČínaJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu