Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vyšetrovatelia odhalili novú snímku ponorky Titan: Hrozný pohľad! TAKTO zneli posledné slová piatich obetí

(Zdroj: SITA/Action Aviation via AP)

JUŽNÁ KAROLÍNA – Len niečo vyše roka po implózii Titanu odborníci zdieľali prvú fotografiu ponorky OceanGate na dne severného Atlantického oceánu. Vyšetrovatelia zároveň odhalili podrobnosti o novinkách na pojednávaní, ktoré sa koná v North Charlestone v Južnej Karolíne v USA a má trvať do 27. septembra.

Americká pobrežná stráž predstavila animáciu v pondelok (16. septembra), v prvý deň očakávaného dvojtýždňového vypočúvania o príčinách implózie. Britský dobrodruh Hamish Harding a otec a syn Shahzada a Suleman Dawoodovci zomreli spolu s výkonným riaditeľom OceanGate Expeditions Stocktonom Rushom a Francúzom Paulom-Henri Nargeoletom. Na vypočúvaní zaznelo, že posádka na palube Titanu komunikovala s podporným personálom na palube Polárneho princa prostredníctvom textových správ. Posledné slová posádky lode boli „všetko je v poriadku“, informuje portál Unilad.

Posádka stratila kontakt po výmene opakovaných otázok od Polárneho princa o hĺbke a hmotnosti ponorky pri zostupe. Novozverejnená snímka ponorky ukazuje chvost lode Titan, ktorý sa oddelil od zvyšku plavidla. Cieľom vypočutia v okrese Charleston v Južnej Karolíne je odhaliť fakty súvisiace s incidentom a vypracovať odporúčania na predchádzanie podobným tragédiám v budúcnosti, uvádza CNN. „Neexistujú slová, ktoré by zmiernili straty, ktoré utrpeli rodiny postihnuté týmto tragickým incidentom,“ povedal Jason Neubauer z Úradu vyšetrovania pobrežnej stráže. „Dúfame však, že toto vypočutie pomôže objasniť príčinu tragédie a zabráni tomu, aby sa niečo podobné opakovalo,“ dodal.

Podľa denníka Daily Mail bude na pojednávaní vypovedať desať bývalých zamestnancov OceanGate. Zatiaľ čo stále nie sú vyriešené otázky týkajúce sa bezpečnosti takýchto hlbokomorských plavidiel, začiatkom tohto roka miliardár Larry Connor požiadal o výrobu ďalšej podobnej ponorky, aby mohol sám navštíviť vrak Titanicu. Connor v máji pre denník Wall Street Journal povedal: „Chcem ľuďom na celom svete ukázať, že aj keď je oceán mimoriadne silný, môže byť úžasný a príjemný a skutočne vám môže zmeniť život, ak na to pôjdete správnym spôsobom.“

Viac o téme: PonorkaVypočúvanieTitanOceanGate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu