Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Pri sčítaní obyvateľstva v TEJTO krajine sa spýtajú aj na sexuálnu orientáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA/Rolf Vennenbernd)

CANBERRA - Austrálske úrady sa pri sčítaní obyvateľstva v roku 2026 občanov prvýkrát spýtajú aj na ich sexuálnu orientáciu. V piatok to uviedol austrálsky premiér Anthony Albanese. Ide o zmenu doterajšieho postoja. K pridaniu tejto otázky vláda pristúpila až po protestoch LGBT+ komunity a niektorých predstaviteľov z jej vlastných radov. Informujeme podľa správy agentúry AFP, televízie ABC a austrálskeho štatistického úradu.

Presné znenie otázky v súčasnosti nie je známe. Vláda uviedla, že štatistický úrad už otázku vypracoval a v najbližšom období bude jej použitie testovať. Vláda v Canberre so zahrnutím otázky súhlasila iba deň po vyhlásení, že táto otázka nebude súčasťou sčítania, aby sa predišlo rozdeľujúcej diskusii. Rozhodnutie o jej zahrnutí premiér v piatok označil za "rozumný postoj".

Pôvodné rozhodnutie nezahrnúť otázku sa stretlo s ostrým nesúhlasom niektorých členov vládnej Labouristickej strany vrátane štátnej tajomníčky na ministerstve zdravotníctva Ged Kearneyovej. Pridalo s k nej aj šesť labouristických poslancov, ktorí vládu vyzvali na zahrnutie otázky do sčítania. V Austrálii je sčítanie obyvateľov povinné. Občania, ktorí sa na ňom nezúčastnia, musia zaplatiť pokutu. Albanese však ozrejmil, že otázka o sexuálnej orientácii bude dobrovoľná.

Sčítanie obyvateľstva sa v Austrálii koná každých päť rokov

Austrálska ľudskoprávna skupina Equality Australia pridanie otázky privítala, avšak uviedla, že sčítanie stále nemyslí na transrodové a rodovo odlišné osoby. "Vítame zaradenie otázky o sexuálnej orientácii, avšak sčítanie by malo zahŕňať nás všetkých, nie iba niektorých," uviedla riaditeľka organizácie Anna Brownová. "Federálna vláda by si nemala vyberať, kto si zaslúži byť započítaný," dodala. O plánoch zahrnúť otázku o rodovej identite sa Albanese nezmienil, povedal len, že v sčítaní ľudu nedôjde k "rozsiahlym zmenám," uvádza AFP. Sčítanie obyvateľstva sa v Austrálii koná každých päť rokov. Na federálnej úrovni sa prvýkrát uskutočnilo v roku 1911. Otázky o sexuálnej orientácii sa v minulosti vyskytli aj v sčítaniach v Británii, Kanade a na Novom Zélande.

Viac o téme: Sexuálna orientáciaSčítanie obyvateľstvaAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu