Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Americkí diplomati sa streli s mjanmarskou opozíciou: Prisľúbili podporu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americkí diplomati na virtuálnom stretnutí s predstaviteľmi mjanmarskej opozície prisľúbili dodatočnú pomoc pri prechode krajiny na civilnú vládu. Zhodli sa taktiež na potrebe udržiavať tlak na vládnucu vojenskú juntu. V piatok to uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. Stretnutie sa uskutočnilo iba deň po návšteve čínskeho ministra zahraničných vecí v krajine. Informuje o tom agentúry Reuters.

Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia mjanmarskej exilovej Vlády národnej jednoty spolu s kľúčovými povstaleckými organizáciami, ktoré vedú boje proti vojenskej junte. Obe strany sa na stretnutí zhodli na "nutnosti zachovania tlaku na vojenský režim za účelom zmeny jeho smerovania," uvádza ministerstvo zahraničných vecí USA vo vyhlásení.

archívne video

Matka Slováka väzneného v USA o prípade (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Americkí predstavitelia taktiež uviedli, že Washington bude "naďalej poskytovať priamu podporu a pomoc prodemokratickým aktérom" v krajine. Obe strany sa zaviazali spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom vrátane OSN a Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) s cieľom ukončiť pretrvávajúcu krízu v Mjanmarsku.

Čína prisľúbila technickú podporu

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi krajinu navštívil vo štvrtok. Situáciu v Mjanmarsku označil za znepokojujúcu a navrhol, aby susedné krajiny podporovali spoluprácu s Mjanmarskom a pomohli mu vytvoriť hospodárske a sociálne podmienky, ktoré by zabránili eskalácii konfliktu. Mjanmarské štátne médiá vo štvrtok uviedli, že Čína prisľúbila technickú podporu pri sčítaní obyvateľstva, po ktorom budú nasledovať voľby. Reuters pripomína, že Peking tým vyjadril podporu junte, ktorá v boji s povstalcami momentálne ťahá za kratší koniec.

Vojenská junta vládne v Mjanmarsku od roku 2021, kedy zvrhla vládu premiérky Aun Schan Su Ťij a uväznila ju. Na rozsiahlych územiach krajiny v súčasnosti zúria boje, v ktorých etnické ozbrojené skupiny a prodemokratické Ľudové obranné sily (PDF) bojujú proti armáde.

Viac o téme: PodporaOpozíciaDiplomatiRokovanie USAMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu