Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kosovo šokuje výsledkami sčítania: Počet obyvateľov klesol za 13 rokov o viac než desatinu

Prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová
Prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrik Domi)

PRIŠTINA - Počet obyvateľov Kosova, ktoré v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska, klesol za 13 rokov o viac ako desať percent - z takmer 1,8 milióna na 1,58 milióna ľudí. Vyplýva to z predbežných výsledkov sčítania ľudu zverejnených v piatok, ktoré však etnickí Srbi bojkotovali, informuje agentúra AFP.

Sčítanie ľudu sa uskutočnilo v apríli a máji. Riaditeľ kosovského štatistického úradu Avni Kastrati na tlačovej konferencii v Prištine povedal, že konečné výsledky by mali byť zverejnené v decembri. Dodal, že tieto údaje sa od tých zverejnených v júli môžu "mierne líšiť". Sčítanie ľudu bojkotovala väčšina zo 120.000 kosovských Srbov. V štyroch obciach na severe krajiny s prevahou Srbov bol bojkot podľa Kastratiho "rozsiahly". Etnickí Srbi bojkotovali aj predchádzajúce sčítanie ľudu v roku 2011. Vtedajšie údaje ukázali, že približne 93 percent z 1,8 milióna obyvateľov Kosova sú etnickí Albánci.

archívne video

Slovensko posiela na maďarsko-srbské hranice 40 policajtov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Kosovo postihol masívny odliv ľudí hľadajúcich prácu v zahraničí, väčšinou v krajinách Európskej únie. Demografi odhadujú, že v Európskej únii žije a pracuje 800.000 Kosovčanov, z toho polovica v Nemecku. Najnovším faktorom, ktorý zvýšil napätie v Kosove, bola implementácia kontroverzného nového zákona vo februári, ktorý z eura urobil jedinú legálnu menu Kosova a fakticky odstavil srbský dinár. Srbsko nezávislosť Kosova stále neuznáva a naďalej financuje paralelné systémy zdravotníctva, vzdelávania a sociálneho zabezpečenia pre kosovských Srbov.

Viac o téme: ObyvateľstvoSčítanieSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu