Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Nancy Pelosiová podporila Harrisovú ako kandidátku demokratov do volieb

Bývalá predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Zobraziť galériu (2)
Bývalá predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. (Zdroj: TASR/AP Photo/Karl B DeBlaker)

PARÍŽ - Bývalá predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v pondelok podporila viceprezidentku USA Kamalu Harrisovú ako možnú kandidátku Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb. Informuje o tom agentúra AP.

Harrisová avizovala zámer kandidovať po tom, čo zo súboja o Biely dom v nedeľu odstúpil súčasný prezident Joe Biden a zároveň podporil svoju viceprezidentku. "Moja nadšená podpora Kamale Harrisovej v prezidentských voľbách je oficiálna, osobná a politická. Plne verím, že nás v novembri dovedie k víťazstvu," vyhlásila Pelosiová, vplyvná členka Demokratickej strany. Harrisovú označila ako ženu, ktorá je v politike "brilantne bystrá". V nedeľu v reakcii na Bidenovo oznámenie, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie a namiesto seba odporúča Harrisovú, Pelosiová vzdala Bidenovi hold, avšak bezprostredne nevyjadrila podporu nominácii súčasnej viceprezidentky. Pelosiová v porovnaní s inými demokratmi nevyzvala Bidena priamo na odstúpenie z volebnej kampane.

Pred necelými dvomi týždňami iba povedala, že sa mu kráti čas na rozhodnutie o opätovnej kandidatúre. Kongresmani za Demokratickú stranu sa po Bidenovom nepresvedčivom výkone v televíznej debate s exprezidentom Donaldom Trumpom začali obávať o jeho mentálnu spôsobilosť a schopnosť poraziť Trumpa vo voľbách. Výzvy ešte zosilneli po tom, čo na tlačovej konferencii počas summitu NATO vo Washingtone Biden predstavil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ako "prezidenta Putina". V istom rozhovore tiež povedal, že iba "Všemohúci" by ho mohol prinútiť odstúpiť zo súboja. Neskôr zase tvrdil, že by to zvážil, ak by mal zdravotné problémy. Harrisovú ako nominantku demokratov podporili aj jej potenciálni súperi vrátane guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma, guvernérky Michiganu Gretchen Whitmerovej i Petea Buttigiega, súčasného ministra dopravy, ktorého meno sa - podobne ako Whitmerovej - skloňuje v súvislosti s možnou kandidatúrou na post viceprezidenta.

Viac o téme: VoľbyUSANancy PelosiováKamala Harris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu