Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Juhokórejský prezident uvítal žiadosť Nemecka o vstup do Veliteľstva OSN

Jun Sok-jol, Kim Keon Hee, Volodymyr Zelensky a Olena Zelenska na samite NATO
Jun Sok-jol, Kim Keon Hee, Volodymyr Zelensky a Olena Zelenska na samite NATO (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v stredu počas summitu NATO uvítal žiadosť Nemecka o vstup do Veliteľstva OSN (UNC), ktoré dohliada na dodržiavanie prímeria po kórejskej vojne. Informuje o tom správa z juhokórejskej agentúry Jonhap.

"Tešíme sa, že Nemecko bude plniť svoju nezastupiteľnú úlohu člena UNC hneď, ako sa dokončia príslušné prístupové kroky," povedal Jun. Predchádzajúci pokus Nemecka o vstup do UNC v roku 2019 za vlády prezidenta Mun Če-ina zamietli v súvislosti so snahami o zmiernenie napätia vo vzťahoch so Severnou Kóreou. Postoj sa zmenil za súčasnej vlády Juna, ktorý sa snaží rozšíriť spoluprácu s členmi UNC s cieľom zabrániť rastúcej vojenskej hrozbe zo strany KĽDR.

archívne video

Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Nemecko vyjadrilo opätovný záujem o vstup do UNC už začiatkom roka, uviedol vysokopostavený predstaviteľ prezidentského úradu. "UNC túto žiadosť preskúmalo a záverečné posudzovanie zo strany amerického ministerstva obrany už prebieha. Očakávame, že členstvo bude čoskoro finalizované," dodal predstaviteľ.

Počas rozhovorov Jun a nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadrili "vážne obavy" z pokračujúcich provokácií Severnej Kórey a z jej prehlbovania vzťahov s Ruskom, čo potvrdila aj júnová zmluva o strategickom partnerstve. NATO preto prisľúbilo rozšírenie spolupráce so Soulom.

Sedemnásťčlenné Veliteľstvo OSN založili v roku 1950. Jeho cieľom je udržiavanie prímeria a zastávanie pozície veliteľstva, ktoré v prípade krízy nasadí do Soulu vojenské jednotky. Nemecko pritom poskytovalo prvú zdravotnú pomoc Južnej Kórei už v rokoch 1954 – 1959.

Viac o téme: VstupNemeckoJužná KóreaVeliteľstvo OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu