Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Nemecký prezident Steinmeier blahoželal Merkelovej k sedemdesiatke

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, Pool)

BERLÍN - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v utorok ocenil bývalú kancelárku Angelu Merkelovú pred jej 70. narodeninami a označil ju za "vzor našej demokracie". Informuje o tom správa z agentúry DPA.

"Toto výročie je výnimočné tým, že vašich 70 rokov života môžeme rozdeliť presne na dve polovice. Prvých 35 rokov do pádu Berlínskeho múra a druhých 35 rokov slobody, po ktorej ste túžili," napísal Steinmeier v narodeninovom blahoželaní.

archívne video

V nedeľu oslávi životné jubileum Zdena Studenková: Na obrazovkách RTVS začína oslava už vo štvrtok! (Zdroj: RTVS)

Prezident zároveň uviedol, že bývalá kancelárka v druhej polovici života významným spôsobom formovala zjednotené Nemecko. Merkelová zastávala pozíciu 16 rokov, od roku 2005 do roku 2021, a zároveň bola prvou ženou a prvou osobou z niekdajšieho Východného Nemecka v tejto funkcii.

"Vždy pre vás bolo dôležité zdôrazňovať hodnoty slobody a osvietenej spoločnosti," spomenul Steinmeier. "Vaše argumenty boli také presvedčivé, pretože ste z vlastnej skúsenosti poznali neoceniteľnú hodnotu života v liberálnej demokracii," pokračoval.

Steinmeier bol pod Merkelovou dvakrát ministrom zahraničných vecí - v rokoch 2005 až 2009 a opätovne v rokoch 2013 až 2017. "Osobne si pamätám nielen napätie a tlak pôsobiaci počas dlhých nočných rokovaní, ktoré ste zvládali s bezhraničnou vytrvalosťou a zmyslom pre povinnosť, ale aj váš pokoj, humor a ľudskosť," dodal nemecký prezident. Bývala kancelárka oslávi svoje 70. narodeniny v stredu.

Viac o téme: SedemdesiatkaNemeckoFrank-Walter SteinmeierOslavaAngela Merekelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu