Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

KĽDR odsúdila návštevu japonského premiéra v Nemecku: Dohoda o spolupráci

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea v pondelok odsúdila nedávnu návšteva japonského premiéra Fumia Kišidu v Nemecku, zameranú na posilnenie bezpečnostnej spolupráce v Indopacifickom regióne a nazvala ju vojenským sprisahaním dvoch krajín, zodpovedných za vojnové zločiny. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap.

Kišida v sobotu absolvoval rokovania s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne, kde podpísali dohodu, ktorá ma zjednodušiť spoločné zdieľania paliva, munície a potravín medzi armádami oboch štátov.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

KĽDR vyhlásila, že Japonsko a Nemecko, dve agresorské krajiny porazené v druhej svetovej vojne, vytvorili vzájomné sprisahanie a spustili vojenské cvičenia, ktoré viedli k eskalácii regionálneho napätia. Pchjongjang takisto dodal, že Japonsko vsadilo svoje prežitie na posilnení svojich vojenských väzieb s NATO pre obavy z upadajúcej globálnej sily Spojených štátov.

Severná Kórea odsúdila rozširovanie spolupráce medzi NATO a ázijskými krajinami na pozadí ruskej vojny na Ukrajine a čoraz bližšími vzťahmi medzi KĽDR a Moskvou. Pchjongjang zároveň obvinil Spojené štáty, Južnú Kóreu a Japonsko zo snahy vytvoriť ázijskú verziu NATO.

Viac o téme: KritikaNemeckoJaponskoKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu