Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Európska únia sa musí lepšie pripraviť na konkurenciu s Čínou, uviedol Habeck

Robert Habeck
Robert Habeck (Zdroj: TASR/AP Photo/Matthias Schrader)

CHANG-ČOU - Členské štáty Európskej únie (EÚ) musia spojiť sily, aby odolali konkurencii Južnej Kórey a Číny. Uviedol to v nedeľu v Chang-čou nemecký minister hospodárstva a vicekancelár Robert Habeck, ktorý je na návšteve v Číne. Informuje DPA.

Habeck na konci svojho štvordňového turné vo východnej Ázii povedal, že počas cesty v Južnej Kórei aj v Číne sa opakovane stretol s pojmom "konkurencia a v tom najtvrdšom zmysle""Som presvedčený, že musíme čeliť tejto konkurencii," vyhlásil s tým, že nedbalosť, lenivosť či letargia nie sú alternatívou. Zároveň však varoval pred zachádzaním do extrémov. Domnieva sa, že je potrebná aj spolupráca, čo znamená nevnímať ostatných ako oponentov alebo dokonca nepriateľov, ale skôr rozvíjať vzájomné porozumenie a vzájomné posilňovanie.

archívne video

Líderka eurokandidátky Miriam Lexmann (KDH): Roky bojuje s veľmocou, aby chránila Európu. Čína na ňu uvalila sankcie! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poznamenal, že svet sa pripravoval na tvrdú súťaž, pričom veľké štáty mali presný plán, kam sa chcú dostať v nasledujúcich desaťročiach. Pripravili si tiež finančné zdroje a zaviedli silnú zahraničnú politiku na realizáciu svojich plánov.

EÚ musí týmto národom konkurovať, pričom nemala pripravený takýto plán v adekvátnom rozsahu, povedal Habeck, podľa ktorého Únia vstúpila do novej éry, v ktorej si musela uvedomiť túto konkurenciu a vyvodiť dôsledky. Musela sa tak stať globálnym aktérom, dodal Habeck.

Viac o téme: KonkurenciaČínaKóreaEurópska úniaRobert Habeck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu