Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Snem strany AfD v Nemecku potvrdil vo vedení Tina Chrupallu a Alice Weidelovú

Spolupredsedovia krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová a Tino Chrupalla sa usmievajú po začiatku snemu strany v essene v sobotu 29. júna 2024. Zobraziť galériu (2)
Spolupredsedovia krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová a Tino Chrupalla sa usmievajú po začiatku snemu strany v essene v sobotu 29. júna 2024. (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

ESSEN - Delegáti krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) na svojom straníckom sneme v sobotu opätovne zvolili do čela strany Tina Chrupallu a Alice Weidelovú na ďalšie dvojročné funkčné obdobie. Ani jeden z nich nemal protikandidáta, informuje o tom správa z agentúry DPA.

Chrupalla získal podporu 82,72 percent, čo je výrazne lepší výsledok než pred dvoma rokmi, keď ho podporilo 53,4 percenta delegátov AfD.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

"Naozaj som z toho dosť ohromený," povedal Chrupalla. Pôvodným povolaním maliar-natierač pochádza z východonemeckej spolkovej krajiny Sasko a do vysokej politiky vstúpil v roku 2017, keď bol zvolený za poslanca Bundestagu. Vo vedení strany je od novembra 2019.

Weidelovú podporilo 79,77 percent delegátov, v roku 2022 sa dostala do vedenia strany s podporou 67,3 percent delegátov a nahradila Jörga Meuthena.

Proti snemu AfD v štvrti Rüttenscheid južne od centra Essenu protestovali tisícky demonštrantov. Časť z nich sa už ráno pokúsila preraziť policajný kordón. Policajti preto proti nim zasahovali pomocou slzotvorného plynu a obuškami.

Viac o téme: NemeckoAfDAlice WeidelováTino Chrupalla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu