Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Čína reaguje na zbližovanie Ruska a Severnej Kórei len opatrne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čína tento týždeň s opatrnosťou reagovala na ďalšiu zbližovanie Ruska a Severnej Kórey pri návšteve šéfa Kremľa Vladimira Putina v Pchjongjangu. Podľa analytikov citovaných agentúrami Reuters a AP Peking možno víta rusko-severokórejské partnerstvo ako spôsob, ako oslabiť dominanciu Spojených štátov vo svete, zároveň ale nechce prísť o svoj vplyv na KĽDR, obáva sa destabilizácie regiónu a neželá si trojstrannú spoluprácu s týmito krajinami, ktorá by mohla skomplikovať čínske vzťahy s dôležitými obchodnými partnermi na Západe.

"Čína má výhrady k prehlbovaniu vojenskej spolupráce KĽDR s Ruskom, ktorá by mohla narušiť takmer monopolný geopolitický vplyv Pekingu na Pchjongjang," uviedol podľa Reuters Tchung Čao z americkej Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier.

archívne video

Severokórejčania pri príležitosti osláv nedožitých 80. narodenín (16. február) niekdajšieho vodcu Kim-Čong-ila pochodujú, spievajú a plávajú (Zdroj: profimedia.sk)

"Čína si tiež dáva pozor, aby nevytvorila dojem faktickej aliancie medzi Pekingom, Moskvou a Pchjongjangom, pretože by to neprospelo čínskej snahe udržiavať praktickú spoluprácu s kľúčovými západnými krajinami," dodal.

Čína je zďaleka najväčším obchodným partnerom Severnej Kórey a od 60. rokov s ňou má uzavretú obrannú dohodu. Tieto vzťahy sa pravdepodobne nezmenia, zbližovanie severokórejského diktátora Kim Čong-una s Putinom a ich nepredvídateľné rokovania ale vytvárajú pre Čínu novú neistotu, uviedla podľa Reuters analytička Jün Sun zo Stimsonovho centra vo Washingtone. "Kým však nebude pozícia Číny ohrozená, domnievam sa, že sa Peking bude držať bokom a sledovať, ako sa veci vyvíjajú," poznamenala.

Tesnejšie vzťahy medzi Ruskom a Severnou Kóreou znepokojujú Spojené štáty, a to nie je pre Peking úplne zlé, uviedla ďalej Sun. "Čína si len musí dávať pozor, aby to nevyzeralo ako trojstranná spolupráca, ktorá znamená príliš veľkú zodpovednosť," dodala.

Čínska reakcia bola veľmi slabá, tvrdí analytik

Kým Čína sa stretáva so Spojenými štátmi v oblasti zahraničnej politiky a obchodu, zďaleka nie je takým vyvrheľom, akým sa stalo Rusko a Severná Kórea, píše Reuters. USA a ich spojenci, Japonsko a Južná Kórea, patrili vlani k najväčším obchodným partnerom Pekingu.

Podľa agentúry AP čínske vedenie nemá v tejto chvíli veľa možností, ako na posilňovanie partnerstva KĽDR a Ruska odpovedať. "Čínska reakcia bola veľmi slabá, čo by mohlo naznačovať, že Peking ešte nevie, čo má robiť. Každá možnosť je zlá," vyhlásil analytik Victor Cha z amerického Strediska pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS).

Kim a Putin v stredu uzavreli bezpečnostný pakt, ktorý stanovuje, že obe krajiny bezodkladne vynaložia všetky dostupné vojenské prostriedky na pomoc partnerovi v prípade vojny. Hovorca čínskej diplomacie Lin Ťien dohodu odmietol komentovať. "Spolupráca Ruska a KĽDR je záležitosťou dvoch suverénnych štátov," vyhlásil.

Viac o téme: ReakciaRuskoČínaSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu