Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Rakúšan (52) kruto doplatil na svoj zlozvyk: Lekári v jeho hrdle našli niečo OHAVNÉ! Príčinou bolo fajčenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ – Niet pochýb o tom, že fajčenie predstavuje veľké nebezpečenstvo pre zdravie. Medzi riziká spojené s týmto zlozvykom patria srdcové choroby, mozgová mŕtvica, rakovina, pľúcne ochorenia či predčasné starnutie pokožky. Lekári nedávno informovali o ďalšom následku fajčenia, ktorý mnohých znechutil.

Istému fajčiarovi z Rakúska sa ako nezvyčajný vedľajší účinok jeho závislosti od cigariet začali v hrdle objavovať čierne žilnaté chĺpky. Podľa lekárskych záznamov sa anonymný 52-ročný muž sťažoval na dýchacie ťažkosti, pretrvávajúci kašeľ a chrapľavý hlas. O jeho prípade nedávno informovali lekári v článku publikovanom v americkom časopise Journal of Case Reports. V roku 2007 – približne 17 rokov po tom, ako začal fajčiť – sa muž vydal za lekármi. Po bronchoskopii odborníci v jeho hrdle objavili známky zápalu a ochlpenia. V priebehu štrnástich rokov chĺpky naďalej rástli a vyžadovali si každoročné odstraňovanie.

Rakúšan (52) kruto doplatil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Po tom, čo sa vo svojich desiatich rokoch takmer utopil, podstúpil tracheotómiu. Chirurg na utesnenie rezu použil koža a chrupavka pacientovho ucha. Neskôr, keď liečil kašeľ a dýchavičnosť, okolo miesta transplantácie bolo vidieť rast chĺpkov. Lekárom sa najprv podarilo chĺpky odstrániť, no mužovi sa príliš neuľavilo. Po zistení, že vlasy boli kontaminované baktériami, mu podali aj antibiotiká. Vlasy sa však počas nasledujúcich štrnástich rokov stále vracali. Lekári napokon zistili, že u muža dochádza k endotracheálnemu rastu chĺpkov, známemu aj ako rast chĺpkov v hrdle, čo je neuveriteľne nezvyčajný stav. 

Lekári sa domnievali, že príčinou rastu chĺpkov bol pravdepodobne jeho fajčiarsky zlozvyk, hoci si tým nemohli byť istí. Ako informujú vo svojej správe, existujú len dva prípady podobné tomuto zvláštnemu výskytu. Vedci tvrdia, že fajčenie môže viesť k podráždeniu hrdla, čo môže podporiť delenie buniek vo vlasových folikuloch. Hrdlo tohto muža bolo pokryté šesť až deväťcentimetrovými chĺpkami. Určité chĺpky sa „zavŕtali“ do jeho hlasiviek a rástli smerom nahor, až sa napokon dostali do úst. Lekári sa dohodli, že mužovi nebudú poskytovať liečebnú terapiu, kým neprestane fajčiť, čo sa mu v roku 2020 podarilo. Počas endoskopického zákroku argónovej plazmovej koagulácie spálili vlasový koreň.

Viac o téme: FajčenieKrkVlasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu