Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Veľká prezidentská debata skončila fiaskom: Biden úplne pohorel! Po dueli ho musel obhajovať Obama

Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Joe Biden (Zdroj: AP Photo/John Bazemore)

RALEIGH/WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden po slabom výkone v štvrtkovom televíznom dueli so svojím predchodcom Donaldom Trumpom odmietol výzvy, aby si Demokratická strana vybrala nového kandidáta do novembrových volieb. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"Nepohybujem sa tak svižne ako kedysi, nehovorím tak plynulo ako kedysi, nediskutujem tak dobre ako kedysi, ale viem povedať pravdu," povedal Biden počas piatkového predvolebného mítingu v meste Raleigh v štáte Severná Karolína. "Dokážem rozlíšiť dobro od zla. Viem, ako robiť túto prácu. Viem, ako veci dotiahnuť do konca. Viem, čo vedia milióny Američanov: Keď ste na dne, znova vstanete," pokračoval Biden. Svojich priaznivcov ubezpečil, že už by nekandidoval, keby z celého srdca neveril, že "túto prácu zvládne".

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bidena sa na sieti X zastal bývalý americký prezident Barack Obama. Uznal, že jeho výkon v dueli nebol dobrý, no tieto voľby sú podľa neho stále "voľbou medzi niekým, kto celý život bojoval za obyčajných ľudí, a niekým, kto sa stará len o seba," napísal Obama a dodal: "Včera večer sa nič nezmenilo."

Biden, vo veku 81 rokov, najstarší úradujúci prezident Spojených štátov, počas televíznej debaty na stanici CNN hovoril chrapľavým hlasom a opakovane nebol schopný dokončiť svoje myšlienky. O tri roky mladší Trump pôsobil oveľa energickejšie a sústredenejšie, hoci predniesol množstvo prehnaných alebo nepravdivých tvrdení, na ktoré jeho oponent väčšinou nereagoval.

Trump víťaz duelu

Prieskum CNN ukázal, že 67 percent divákov považovalo Trumpa za víťaza duelu. V radoch demokratov však Bidenov výkon vyvolal podľa denníka New York Times znepokojenie a úvahy, či nie je neskoro nahradiť ho štyri mesiace pred prezidentskými voľbami mladším kandidátom. Podľa predbežných údajov spoločnosti Nielsen si štvrtkovú prezidentskú debatu pozrelo zhruba 48 miliónov divákov. Ich prvý súboj v roku 2020 sledovalo okolo 73 miliónov ľudí.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

CNN vysielala diskusiu v novom formáte, keď dala účastníkom dve minúty na odpoveď na otázku a jednu minútu na reakciu na oponenta. Navyše im vypla mikrofóny, ak tieto limity prekročili. V štúdiu neboli diváci a moderátori Dana Bashová a Jake Tapper v reálnom čase neoverovali, či kandidáti hovoria pravdu.

Demokrati sú znepokojení Bidenovým vystúpením v debate a zvažujú kroky

Niektorí členovia americkej Demokratickej strany sú znepokojení s vystúpením úradujúceho prezidenta Joea Bidena vo štvrtkovej predvolebnej debate s exprezidentom Donaldom Trumpom. Začínajú zvažovať kroky spojené s jeho nahradením, píše TASR s odvolaním sa na sobotňajšie správy agentúry AFP, stanicu BBC a americký denník The Washington Post (WP).

"Demokrati v spojitosti s Bidenom panikária a spochybňujú jeho budúcnosť," uviedol WP v titulku článku zverejneného v piatok. Prezident štvrtkovú debatu potreboval na to, aby skeptických voličov utvrdil, že má fyzickú a psychickú výdrž na to, aby viedol krajinu, píše WP. Namiesto toho ponúkol neisté vystúpenie - najmä v úvodných minútach, keď debatu pravdepodobne sledovalo najviac voličov.

Demokrati si v reakcii na Bidenovo váhavé vystúpenie kladú nepohodlnú otázku, či nie je neskoro nahradiť ho ako demokratického kandidáta do novembrových volieb, píše WP. Na to, aby tak mohli urobiť, by však najskôr 81-ročný Biden musel súhlasiť so svojím odstúpením a v piatok nedal najavo, že by tak plánoval urobiť, pripomína denník.

Viac o téme: DebataReakciaUSADonald TrumpBiely domJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu