Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Novou prezidentkou Islandu bude podnikateľka Halla Tómasdóttir

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

REYKJAVÍK - V prezidentských voľbách na Islande zvíťazila podnikateľka a investorka Halla Tómasdóttir. V prezidentskom úrade vystrieda Gudniho Jóhannessona, ktorý funkciu zastáva od roku 2016 a o ďalší mandát sa neuchádzal. Informujeme s odvolaním na nedeľnú správu agentúry AP.

Tómasdóttir získala v očakávanom súboji troch žien 34,3 percenta hlasov. Jej súperku, expremiérku Katrín Jakobsdóttir, podporilo 25,2 percenta voličov. Na treťom mieste skončila Halla Hrund Logadóttir s 15,5 percentnou podporou, uviedla islandská verejnoprávna rozhlasová stanica RÚV. Prezident má na Islande prevažne ceremoniálnu funkciu, pričom je garantom ústavy a národnej jednoty. Má však právomoc vetovať zákony alebo ich predložiť na hlasovane v referende. Je volený v priamych voľbách na štvorročné obdobie a počet jeho mandátov nie je obmedzený.

Prezidentský úrad prevezme 1. augusta

Tómasdóttir (50) postavila kampaň na svojej nadstraníckosti a sľúbila otvorenie diskusií o zásadných otázkach, ako je vplyv sociálnych sietí na duševné zdravie mladých ľudí, rozvoj Islandu ako turistickej destinácie a o úlohe umelej inteligencie, píše AP. Prezidentský úrad prevezme 1. augusta. Island, severský ostrovný štát s približne 384.000 obyvateľmi, má dlhú tradíciu žien vo vysokých politických funkciách. Vigdís Finnbogadóttir sa v roku 1980 stala vôbec prvou ženou na svete, ktorá zvíťazila v demokratických prezidentských voľbách, píše AP.

Viac o téme: PrezidentkaIslandHalla Tómasdóttir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu