Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prvou prezidentkou Mexika bude Claudia Sheinbaumová: Stane sa prvou ženou na tomto poste

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEXIKO – Víťazkou nedeľňajších prezidentských volieb v Mexiku sa zrejme stala Claudia Sheinbaumová, ktorá by bola prvou ženou na tomto poste. Vyplýva to z odhadov, ktoré zverejnili médiá v nedeľu večer po zatvorení volebných miestností. Túto svoju kandidátku už za víťazku označila aj vládnuca strana Morena, informuje agentúra AFP, AP a Reuters.

Favorizovaná bývalá starostka hlavného mesta Mexiko získala približne 58 percent hlasov, odhaduje inštitút Enkoll. Má tak pohodlný náskok pred svojou hlavnou opozičnou súperkou, senátorkou a podnikateľkou Xóchitl Gálvezovou s 29 percentami. Jediný kandidujúci muž, centrista Jorge Álvarez Máynez, mal podľa tejto prognózy približne 11 percent.

archívne video

Maroš Šefčovič o hlavných výzvach EÚ po voľbách do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Exit poll inštitútu Parametría pripisuje Sheinbaumovej 56 percent a Gálvezovej 30 percent hlasov. Predseda vládnucej strany Mario Delgado priaznivcom povedal, že Sheinbaumová zvíťazila s "veľmi veľkým" náskokom. Zvolenie prvej prezidentky bude významným krokom pre Mexiko, známe svojou mačistickou kultúrou, konštatuje Reuters. Víťaz sa ujme úradu na šesť rokov 1. októbra.

Mexičania hlasovali v nedeľu aj v parlamentných, regionálnych a komunálnych voľbách. Dosiaľ najväčšie voľby v krajine poznačilo násilie, ktoré si vyžiadalo životy 38 kandidátov. Vyvolalo to obavy z hrozby, ktorú predstavujú súperiace drogové kartely pre demokraciu. V nedeľu zabili dvoch ľudí pri útokoch na volebné miestnosti v štáte Puebla.

Sheinbaumovej víťazstvo vo voľbách je nezvratné; MORENA má väčšinu

Klimatická vedkyňa a ľavicová politička Claudia Sheinbaumová dosiahla nezvratné prvenstvo v prezidentských voľbách v Mexiku a podľa prvých predbežných oficiálnych výsledkov sa stane prvou ženou na poste prezidenta Spojených štátov mexických, informovala v pondelok agentúra AP.

V reakcii na prvé oficiálne výsledky Sheinbaumová v pondelok sľúbila, že ako prezidentka Mexičanov nesklame. Zaviazala sa tiež zaručiť slobodu slova. Podľa jej slov nová vláda bude fiškálne zodpovedná; bude sa zasadzovať za energetickú suverenitu krajiny a za obnoviteľné energie; bude aj pokračovať v sociálnych programoch predošlej vlády ľavicového Hnutia národnej obrody (MORENA) a prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, označovaného za mentora Sheinbaumovej.

AP podotkla, že Mexiko zažilo prvé prezidentské voľby, keď sa súboj o prvenstvo odohrával medzi dvomi ženami. Sheinbaumová by mala podľa predbežných oficiálnych odhadov ústrednej volebnej komisie získať  58,3 - 60,7 percenta hlasov. Na druhom mieste by mala skončiť kandidátka opozície, bývalá senátorka a podnikateľka v oblasti technológií Xóchitl Gálvezová s 26,6 až 28,6 percentami hlasov a tretie miesto zrejme pripadne Jorgemu Álvarezovi Máynezovi s 9,9 až 10,8 percentami hlasov.

Právo voliť malo takmer 100 miliónov ľudí

Právo voliť malo takmer 100 miliónov ľudí, no účasť sa zdala byť o niečo nižšia ako v minulých voľbách. Okrem hlavy štátu voliči tiež volili guvernérov v deviatich z 32 štátov a vyberali poslancov do oboch komôr Kongresu, ako aj tisícky starostov a primátorov a poslancov miestnych samospráv. Šlo o najväčšie voľby, aké kedy Mexiko zažilo. 

Ako informovala agentúra Reuters, vládnuce hnutie MORENA by malo v Kongrese mať jednoduchú väčšinu, čo mu sťaží schvaľovanie zákonov. V rozhovore pre Milenio TV to uviedol predseda hnutia Mario Delgado. "Supervoľby" v Mexiku sprevádzali násilnosti: počas predvolebnej kampane bolo zavraždených najmenej 25 kandidátov na poslancov či starostov. V dvoch mestách v štáte Chiapas sa pre násilie voľby ani nekonali. 

Viac o téme: VoľbyPrezidentkaOdhadMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu