Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Crocker: V Iraku nedôjde k zásadnej zmene americkej politiky

Americkí vojaci pri akcii v Iraku.
Americkí vojaci pri akcii v Iraku. (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Americký veľvyslanec v Bagdade Ryan Crocker v sobotu povedal, že nedôjde k "zásadnej alebo rýchlej zmene" americkej politiky v Iraku. Crocker vyzval na trpezlivosť v čase, keď sa Kongres pripravuje na vypočutie správy o pokroku smerom k stabilite a národnému zmiereniu v Iraku.

Crocker, ktorý hovoril arabsky v irackej štátnej televízii, povedal, že americká vláda verí, že Iračania urobili zásadný pokrok tak, ako to žiadali Američania ako podmienku pre pokračovanie vo svojej pomoci krajine. "Od roku 2003 existuje stabilná politika americkej vlády a nemyslím si, že dôjde k jej zásadnej alebo rýchlej zmene alebo zmene amerického postoja v otázke Iraku," povedal Crocker. Zároveň dodal, že Iračania a "ich priatelia" by mali prejaviť viac trpezlivosti pre iracké úsilie o prekonanie politickej a bezpečnostnej krízy.

Crocker a vrchný veliteľ amerických vojsk v Iraku generál David Petraeus prednesú budúci týždeň správu o dosiahnutom pokroku v krajine od začiatku americkej invázie. Crocker v auguste označil vývoj politickej situácie v Iraku za "nesmierne sklamanie" z dôvodu nedostatočného pokroku v politickom zmierení medzi sunnitmi, šiitmi a Kurdami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu