Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

NOVÁ ruská hrozba pre celý svet: Slovensko je VÝNIMKOU! V EÚ patríme len medzi DVE krajiny

Ruský prezident Vladimir Putin a slovenský premiér Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin a slovenský premiér Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško, SITA/AP/Sputnik, Kremlin Pool Photo/Alexander Kazakov)

MOSKVA – Rusi spravili nový zoznam, v ktorom sa nachádzajú aj členovia Európskej únie (EÚ). Ide o znepriatelené štáty, ktoré podporujú liberálne myšlienky a vytláčajú tradičné ruské hodnoty. Dve krajiny z Európy sa však na zozname nenachádzajú, pričom jednou z nich je Slovenská republika.

Medzi najväčších súčasných nepriateľov Ruskej federácie patrí okrem Ukrajiny aj USA a EÚ, ktoré dodávkami zbraní podporujú Kyjev v obrane proti ruským silám. Na zozname, ktorý vytvorila ruská vláda, je však týchto krajín oveľa viac. Ako informuje Ukrainska Pravda, najvyšší predstavitelia Kremľa sa zamerali na krajiny, ktorých politika "vnucuje neoliberálne hodnoty, ktoré sú v rozpore s tradičnými ruskými hodnotami". Z 27 členov EÚ na zozname nefigurujú len dve krajiny – Slovensko a Maďarsko. 

Slovenský premiér Robert Fico a maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
Slovenský premiér Robert Fico a maďarský premiér Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák)

Z NATO len traja 

Za tento zoznam sa postavil aj ruský premiér Michail Mišustin, ktorý ho schválil v piatok 20. septembra. Ako prehlásil, krajiny na zozname "vnucujú občanom (svojimi politikami) deštruktívne myšlienky". Rusko tu spomína 47 krajín z celého sveta. Okrem Slovenska a Maďarska nespomínajú Rusi ešte Turecko. Všetky tri krajiny pritom patria pod Severoatlantickú alianciu (NATO). Na zozname sa nachádza napríklad aj Taiwan, ktorého nezávislosť Moskva neuznáva. 

Humanitárna pomoc

Podľa Ruska je tento zoznam potrebný aj pre prípadnú pomoc po rôznych katastrofách: "V budúcnosti bude môcť (Rusko) poskytovať humanitárnu pomoc len obyvateľom tých krajín, ktorí zdieľajú tradičné (ruské) duchovné a morálne hodnoty".

NOVÁ ruská hrozba pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rusko už v roku 2022 zostavilo zoznam znepriatelených štátov, kde figurujú všetci členovia EÚ, teda aj Slovensko a Maďarsko. Je však verejným tajomstvom, že ruský premiér Viktor Orbán má s Vladimirom Putinom nadštandardné vzťahy a úzke kontakty medzi Maďarskom a Ruskom pretrvávajú aj po ruskej invázii na Ukrajinu (24. február 2022).  


 

Viac o téme: HrozbaRuskoSlovenskoMaďarskoMoskvaMichail MišustinTradičné hodnoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu