Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Progresívne Slovensko kritizuje pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku (NP) Malá Fatra môže byť v rozpore s ochranou prírody. Upozornila na to poslankyňa parlamentu Tamara Stohlová z opozičného hnutia PS. V tejto súvislosti skritizovala štátnych tajomníkov envirezortu Štefana a Filipa Kuffovcov.

"Kuffovci rozprávajú o tradičnom hospodárení, gazdoch, ktorých treba podporovať, a pripisujú si zásluhy za spustenie pastvy v Snilovskom sedle, v skutočnosti však robia presne to, čo vždy - ohrozujú prírodu a pomáhajú sebe blízkym biznismenom," poznamenala na utorkovej tlačovej konferencii.

archívne video

V karloveskom Parku SNP sa konal Renesančný piknik (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Daná lokalita je podľa poslankyne v citlivom vysokohorskom prostredí. "Kým pastva oviec alebo kôz, ktoré sú ľahšie, môže byť v tejto lokalite prínosná, pastva kráv môže svahy doslova zdevastovať," podotkla. Upozornila aj na okolnosti, za ktorých dostala Farma Vrátna špeciálnu výnimku na pasenie kráv v danej oblasti.

Chov hospodárskych zvierat prirodzene patrí do národných parkov

Chov hospodárskych zvierat, koní a agroturizmus sú neodmysliteľnou súčasťou národného dedičstva. Prirodzene patria do národných parkov. Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v reakcii na utorňajšie vyjadrenie poslankyne parlamentu Tamary Stohlovej (PS). Tá upozornila na to, že pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku Malá Fatra môže byť v rozpore s ochranou prírody. 

"MŽP SR pod Tomášom Tarabom (nominant SNS) podporuje iniciatívy miestnych gazdov, farmárov či pastierov s cieľom zachovať tradičné hospodárenie a rovnako zachovať a podporiť chov hospodárskych zvierat, a tým aj budovanie potravinovej sebestačnosti. Práve tieto činnosti neoddeliteľne patria do národných parkov," poznamenali z odboru komunikácie rezortu. 

Chov hospodárskych zvierat, koní a agroturizmus sú podľa envirorezortu väčším prínosom pri starostlivosti o horské či podhorské lúky a pasienky ako využívanie traktorov a inej ťažkej techniky. "Tú obhajujú pseudoaktivisti z Progresívneho Slovenska. PS, ktoré je nepriateľom ľudí žijúcich na vidieku starajúcich sa o krajinnú tvorbu, tomuto nikdy nebude rozumieť," dodali. 

Viac o téme: KravyPasenieProgresívne SlovenskoNárodný park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu