Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dunaj v Bratislave prekoná hranicu 950 cm a stále stúpa: POZOR Povodňová vlna z Rakúska sa blíži k nám!

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Situácia na Morave a na Dunaji v Rakúsku sa začína naplno prejavovať aj na našom území. Extrémne vysoká hladina Dunaja aktuálne osciluje okolo výšky 920 cm, no zdá sa, že už popoludní prekoná hranicu 950 cm.

Už vo večerných hodinách tak Dunaj prekoná úroveň 30-ročnej povodne. Jeho kulminácia zrejme prekoná aj 950 cm a tak 100-ročná povodeň, ktorá aktuálne preteká Viedňou sa prejaví aj u nás. Prietok Dunaja vo Viedni dosiahol 10.400 m3/s, teda druhý najvyšší prietok od budovania protipovodňovej ochrany Viedne, informuje imeteo.sk.

Počas povodní zaplavilo aj budovu ministerstva športu a cestovného ruchu. (Zdroj: Facebook/Branislav Gröhling)

Hoci rekordný záznam z 5.júna 2013 o sile 11150 m3/s ešte nebol prekonaný, zdá sa, že takýto prietok nás nateraz ohrozovať nebude. Zrážky ustali aj u susedov a hladina rieky začína pomaly klesať. V pohraničnej obci Hainburg dosiahol Dunaj úroveň 50-ročnej povodne už o 9:00 hod ráno. Vtedy prietok zaznamenal rýchlosť 9830 m3/s. Na slovenskej strane sa tak kulminácia očakáva už v najbližších šiestich hodinách.

 

‼ 𝗦𝘁𝗮𝗿𝗸𝗿𝗲𝗴𝗲𝗻 𝘂𝗻𝗱 𝗦𝘁ü𝗿𝗺𝗲 𝘀𝗼𝗿𝗴𝗲𝗻 𝗳ü𝗿 𝗕𝗲𝗵𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝘂𝗻𝗴𝗲𝗻 – 𝗻𝗶𝗰𝗵𝘁 𝘇𝘄𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻𝗱 𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗹𝗶𝗰𝗵𝗲 𝗔𝘂𝘁𝗼𝗳𝗮𝗵𝗿𝘁𝗲𝗻 𝗯𝗶𝘁𝘁𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗲𝗯𝗲𝗻! Die...

Posted by ASFINAG on Sunday, September 15, 2024
 

10 Millionen Liter Wasser passieren jetzt die Stadt Korneuburg. Pro Sekunde! Und damit fehlen nur noch weitere 400.000...

Posted by Österreichische Unwetterzentrale on Sunday, September 15, 2024

Podľa aktuálnych predpovedí a prognóz by Dunaj mohol kulminovať na úrovni 950 cm, meter nad úrovňou 3. SPA. Vrchol by hladina mala dosiahnuť okolo zajtrajšieho poludnia a až potom bude pomaly klesať. Pod úroveň 3. SPA sa najskôr dostane zrejme až v stredu popoludní.

Viac o téme: PovodnePočasieDunaj100-ročná voda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu