Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Správa Európskej komisie o právnom štáte je pre Slovensko mimoriadne negatívna, tvrdí hnutie Slovensko

hnutie Slovensko
hnutie Slovensko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Tohtoročná správa Európskej komisie (EK) o stave právneho štátu je pre Slovenskú republiku mimoriadne negatívna. Skonštatovalo to opozičné hnutie Slovensko. V tejto súvislosti skritizovalo vládny kabinet Roberta Fica (Smer-SD).

"Európska komisia vo svojej správe potvrdila, že právny štát na tom nikdy nebol horšie ako za terajšej Ficovej vlády, ak opomenieme obdobie mečiarizmu. Nastavila tak zrkadlo vláde Smer, Hlas a SNS a ukázala znetvorený obraz Slovenska, za ktorý je táto vláda zodpovedná," poznamenal člen predsedníctva hnutia Milan Vetrák.

archívne video

Tk Hnutia Slovensko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

EK vydala v stredu (24. 7.) sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách Európskej únie. Týkajú sa okrem iného nezávislosti členov Súdnej rady SR, právomoci generálneho prokurátora či predloženia legislatívnych návrhov na reguláciu lobingu. EK Slovensku takisto odporučila zaistiť efektívne a nezávislé vyšetrovanie a stíhanie prípadov korupcie.

Premiér Fico reagoval, že správu berie na vedomie. Avizoval, že príslušné rezorty budú s Komisiou viesť ďalší dialóg, pretože odporúčania podľa neho nezohľadňujú mnohé opatrenia, ktoré do právneho poriadku SR zakotvila súčasná vládna koalícia. Šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) sa zase vyjadril, že správa neodráža vo vzťahu k Slovensku skutočnú realitu. Označil ju za metodologicky nesprávne spracovanú, nevyváženú a v niektorých častiach až za zavádzajúcu.

Viac o téme: Právny štátEurópska komisiaHnutie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu