Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

SaS odmieta rušenie jedného volebného obvodu, zmenu považuje za účelovú

Mária Kolíková, Tomáš Szalay a Branislav Gröhling
Mária Kolíková, Tomáš Szalay a Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Strana SaS nesúhlasí s rušením jedného volebného obvodu. Argumentuje prepadom veľkého počtu hlasov a ich nerovnosťou. Za snahou o zmenu vidí účelovosť. Apeluje aj na opozičné KDH, aby na takúto zmenu poslanci hnutia nepristúpili.

"Argument o kvalitnejšom zastúpení v parlamente a väčšej demokracii však neobstojí. Ak majú zákony schválené parlamentom platiť na celom území, občania majú mať možnosť si voliť svojich zástupcov z celého Slovenska. Tvrdenia, že zvolený poslanec z daného kraja spraví pre to územie viac ako ktokoľvek iný, popierajú aj dlhoroční politici Smeru z východu Slovenska, ktorí pre tento región nespravili absolútne nič," tvrdí predseda SaS Branislav Gröhling.

archívne video 

Tk Branislav Gröhling SaS aktuálna politická situácia (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zmenu považujú za účelovú

SaS považuje zmenu volebného systému za účelovú. Tvrdí, že by vyhovovala jedine vládnemu Smeru-SD, pretože by získal oveľa viac mandátov, než by dostal v súčasnom systéme. Liberáli preto vyzvali KDH, ktoré o zmene takisto hovorilo, aby neverilo úmyslom vládnej koalície. "Táto zmena totiž nijako nepomôže zastupiteľskej demokracii na Slovensku," uzavrel Gröhling.

 

ZRUŠENIE JEDNÉHO VOLEBNÉHO OBVODU SLOVENSKU NEPOMÔŽE Opakovane sa z viacerých strán otvára otázka zrušenia jedného...

Posted by Sloboda a Solidarita on Monday, June 24, 2024

O možnej zmene volebného systému hovorili vo víkendových politických diskusiách minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok s opozičným poslancom a lídrom KDH Milanom Majerským. Zhodli sa, že Slovensko by mohlo mať viac volebných obvodov. Minister avizoval, že Hlas-SD príde s touto myšlienkou pred koalíciu a chce o tom diskutovať. KDH je za osem volebných obvodov určených hranicami samosprávnych krajov. Majerský si vie predstaviť, že by v tomto prípade hnutie dodalo koalícii hlasy na schválenie návrhu.

Viac o téme: RušenieSaSVolebný obvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu