Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Le Penová je presvedčená o tom, že Národné združenie získa absolútnu väčšinu

Marine Le Penová Zobraziť galériu (2)
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP/Valentina Petrova)

PARÍŽ - Vodkyňa francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová obvinila prezidenta Emmanuela Macrona, že sa sériou nominácií na rôzne úradné posty pokúša o "administratívny štátny prevrat".

V utorkovom rozhovore pre stanicu France Info Le Penová narážala na tvrdenia, že Macron vymenúva na posty v štátnej správe svojich ľudí, čím podľa nej chce "zabrániť vo vykonávaní politiky, akú si želajú Francúzi".Posledné zasadnutie francúzskej vlády sa v Elyzejskom paláci konalo štyri dni pred prvým kolom parlamentných volieb. Vláda na ňom rozhodla napr. o vymenovaní vojenského guvernéra Paríža, nového náčelníka štábu vzdušných síl, ako aj o novom riaditeľovi odboru pre záležitosti EÚ na ministerstve zahraničných vecí či o troch veľvyslancoch.Le Penová uistila, že ak sa jej strana dostane k moci, prehodnotí tieto nominácie, "aby mohla vládnuť".

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (2)
Marine Le Penová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Táto bývalá predsedníčka klubu RN v Národnom zhromaždení v rozhovore ubezpečila, že RN je pripravená prevziať moc a vládnuť. Súčasne však potvrdila, že predseda RN Jordan Bardella sa odmietne stať premiérom bez absolútnej väčšiny v parlamente. "Nemôžeme súhlasiť, že pôjdeme do vlády, ak nebudeme môcť konať," objasnila Le Penová.Súčasne vyjadrila presvedčenie, že získať absolútnu väčšinu mandátov v Národnom zhromaždení je pre RN realizovateľný plán. Argumentovala, že RN skončila v prvom kole volieb na prvom mieste v 258 volebných obvodoch, pričom hneď v prvom kole bolo zvolených 39 poslancov za RN.

Dodala, že ak sa RN v druhom kole priblíži k absolútnej väčšine v podobe "napríklad 270 poslancov", bude hľadať pre vládnutie spojencov. Spresnila, že v takom prípade by sa RN pokúsilo presvedčiť rôznych pravicových poslancov a niektorých zástupcov strany Republikáni (LR), ktorí v minulosti vyjadrovali názorovú blízkosť s politikou RN.

Časť členov LR, vrátane ich predsedu Érica Ciottiho, sa rozhodla využiť ponuku RN na spoluprácu v predčasných voľbách. Toto ich rozhodnutie vyvolalo vlnu kritiky z vlastných radov i od iných politických strán - ide totiž o porušenie nepísanej dohody strán hlásiacich sa k hodnotám Francúzskej republiky, že s krajnou pravicou sa nespolupracuje.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoMarine Le PenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu