Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

KDH nesúhlasí so zámerom umožniť odpočúvanie bez predchádzajúceho súhlasu súdu

František Majerský Zobraziť galériu (2)
František Majerský (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné KDH vyzýva vládu, aby nepracovala na legislatívnom zámere, vďaka ktorému by mali tajné služby dostať možnosť sledovať ľudí bez predchádzajúceho povolenia súdu. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval poslanec Národnej rady (NR) SR za KDH František Majerský. Hnutie upozornilo, že zámer vláda pripravuje v rámci Národného programu boja proti terorizmu do roku 2027.

"Takýmto 'sledovacím' zákonom by sa Slovensko vrátilo späť do komunizmu, keď by vláda mohla takmer bez dôvodu sledovať ľudí cez spravodajské služby, iba s dodatočným súhlasom súdu," povedal Majerský s tým, že sledovanie by bolo možné na základe mimoriadneho závažného ohrozenia bezpečnosti Slovenska. "Ideme na tenký ľad 'sledovania' ľudí, ktoré je ťažko kontrolovateľné pri spravodajských službách, ktoré majú veľkú ochranu a o postupoch neinformujú," dodal poslanec.

archívne video

Strana KDH sa vyjadruje k témam lex atentát a zákon o STVR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa KDH je práve zákonný sudca v tomto prípade strážca zákona a demokracie, aby sa sledovania a odpočúvania tajnou službou nezneužívali. "Ak sudca po novom dodatočne súhlas s odpočúvaním neudelí, materiál sa zničí a nedá sa legálne použiť, no predstavitelia služby už tieto veci majú a vedia s nimi ďalej aj pracovať," skonštatoval poslanec s tým, že odpočúvanie musí byť vždy so súhlasom sudcu, aby sa Slovenská informačná služba nemohla zneužívať v politickom boji alebo na odpočúvanie novinárov či verejne činných osôb.

Ministerstvo spravodlivosti má iniciovať diskusiu

Z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR uviedli, že ide o jednu z úloh Národného akčného plánu boja proti terorizmu, ku ktorej mala prebehnúť diskusia. "Ak sa tak stane, MS SR bude o tejto skutočnosti informovať primeraným spôsobom," doplnili. Hovorca Ministerstva vnútra SR Matej Neumann priblížil, že MS má iniciovať diskusiu o legislatívnej úprave použitia informačno-technických prostriedkov spravodajskými službami, ktorá by v mimoriadne závažných prípadoch umožnila využívať ich aj bez predchádzajúceho súhlasu sudcu. Súhlas by sa podľa neho vydával dodatočne.

KDH nesúhlasí so zámerom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Schválený národný akčný plán boja proti terorizmu do roku 2027 obsahuje 30 úloh, ktoré sa zameriavajú na prevenciu, ochranu, pripravenosť a koordináciu. Cieľom je rozšíriť nástroje boja proti terorizmu v SR a reagovať na zmeny bezpečnostného prostredia. Jednou z úloh je iniciovanie diskusie o legislatívnej úprave použitia informačno-technických prostriedkov spravodajskými službami, ktorá by umožnila ich využitie v mimoriadne závažnom prípade ohrozenia bezpečnosti SR a jej obyvateľov bez predchádzajúceho súhlasu zákonného sudcu, pričom súhlas by sa vydával dodatočne. Legislatívne opatrenie sa má podľa materiálu pripraviť do 30. júna.

Viac o téme: OdpočúvanieKDHSúhlas súdu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu