Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

AKTUÁLNE KDH chce zmenu volebného systému: Je to náš dlhodobý cieľ

Milan Majerský
Milan Majerský (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné KDH trvá na diskusii o zmene volebného systému. Vyhlásilo, že je pripravené odborne diskutovať o zmene a predložiť v záujme občanov to najlepšie riešenie. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Lenka Kovár. Hnutie pripomenulo, že zmenu systému jedného volebného obvodu presadzuje dlhodobo.

archívne video

Strana KDH sa vyjadruje k témam lex atentát a zákon o STVR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Sme presvedčení, že najlepší model je utvorenie ôsmich volebných obvodov na základe ôsmich krajov," podčiarklo KDH. Podotklo, že Slovensko je jediná krajina v EÚ, ktorá má iba jeden volebný obvod.Hnutie skonštatovalo, že v minulosti aj iné strany hovorili o jednom volebnom obvode ako o nie ideálnom. "Pripomíname, že to bolo hnutie OĽANO (súčasné hnutie Slovensko, poznámka TASR), ktoré pred voľbami v roku 2020 sľubovalo zmenu volebného systému na osem obvodov a nakoniec v rozpore so svojimi sľubmi zabetónovalo v ústave jeden volebný obvod," dodalo KDH.

O možnej zmene volebného systému hovorili cez víkend minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a líder KDH Milan Majerský. Zhodli sa, že Slovensko by mohlo mať viac volebných obvodov. Minister avizoval, že Hlas-SD príde s touto myšlienkou pred koalíciu a chce diskutovať. Rezort vnútra priblížil, že prípadná zmena by závisela od výsledkov odbornej diskusie a dohody parlamentných strán. Viaceré opozičné strany odmietajú takéto zmeny z dielne vládnych strán.

Viac o téme: DiskusiaKDHVolebný systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu