Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

VIDEO Obyvateľov Balkánu vydesil nepekný fenomén: Vyčíňal uprostred ulice! Nebolo by vám všetko jedno

(Zdroj: Instagram/vojvodinom_uzivo_)

NOVÝ SAD – Obyvateľov srbského mesta Nový Sad vystrašil nepekne vyzerajúci jav, ktorý je známy ako prachový diabol. Obvykle sa vyskytuje v púštnych oblastiach. O to zvláštnejšie bolo vidieť ho priamo na ulici v slnečný, jasný a bezveterný deň.

Nezvyčajný fenomén minulý týždeň prekvapil mnohých obyvateľov srbského Nového Sadu. Ako dokazuje video publikované na Instagrame, uprostred kruhového objazdu sa zrazu zjavil takzvaný prachový diabol, teda vír prachu, ktorý stúpal smerom k oblohe. Viacerí sa znepokojene pýtali, či nejde o tornádo. Srbský portál Blic uvádza, že podobný úkaz v Srbsku nezaznamenali prvýkrát. Zaujímavé je najmä to, že sa vír objavil v slnečnom a bezveternom počasí.

Slobodan Sovilj, vedúci tamojšieho Národného centra pre hydrometeorologický systém, vysvetlil, ako k tomuto javu dochádza. „Prachový diabol sa objavuje počas jasného slnečného dňa, keď je najteplejšie a zvyčajne je malý,“ vysvetlil Sovilj pre Blic. Portál iMeteo dodáva, že podobné prachové víry sa v letnom období môžu vyskytnúť kdekoľvek.

Ide o vzdušný vír, ktorý vzniká nad prehriatou časťou zemského povrchu. „V našich končinách tento jav môžeme pozorovať počas horúcich letných dní najmä nad prehriatym asfaltom, betónom, respektíve nad poľom po žatve,“ informuje portál. Napriek tomu, že na prvý pohľad môže tento fenomén vyzerať strašidelne, väčšina z prašných vírov je neškodná. „Môžu sa však vyskytnúť ojedinele aj silnejšie víry, ktoré majú silu podobnú malému tornádu,“ dodáva webová stránka.

Viac o téme: VírSrbskoNový SadPrachový diabol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu