Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Na východnom Slovensku zaznamenali vysoké denné úhrny zrážok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Bratislava 2. júla (TASR) - Vo východnej polovici územia Slovenska zaznamenali vysoké denné úhrny zrážok súvisiace s intenzívnymi búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýraznil najmä krátkodobé intenzity zrážok.

 "Pri niektorých búrkach sme zaznamenali intenzity dažďa aj 20 milimetrov (mm) v priebehu 10 minút," priblížil na sociálnej sieti.Vysvetlil ďalej, že dôvodom boli nielen vhodné podmienky na tvorbu intenzívnych zrážok, ale aj postup línie búrok paralelne s prúdením. "Niektorými lokalitami, napríklad na hornom Gemeri, vo Veporských vrchoch či v okolí Vihorlatu prešlo niekoľko buniek za sebou, a to nielen počas popoludnia, ale aj v nočných hodinách. Kumulatívne 24-hodinové úhrny zrážok tak dosiahli v spomenutých oblastiach hodnoty v intervale od 50 do 80 mm, výnimočne aj viac, do 90 mm," dodali meteorológovia.

 

Vysoké denné úhrny zrážok po intenzívnych búrkach na východe Po menej ako týždni sa zopakovala významná búrková...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Tuesday, July 2, 2024

Pripomenuli tiež, že v dôsledku intenzívnych zrážok zaznamenali v danom území aj prechodné výrazné vzostupy vodných hladín. "Aktuálne je väčšina tokov v poklese, v dolných úsekoch tokov východného Slovenska je ešte mierny vzostup z dotekania. V najbližších dňoch sa situácia upokojí, podobne silné búrky neočakávame," dodal SHMÚ.

Viac o téme: PočasieZrážkySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu