Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Vojenský expert varuje: Armáda tretej strany je čoskoro na Ukrajine, hrozí svetový konflikt! Južná Kórea reaguje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL/WASHINGTON - Ukrajina spoločne s USA a Južnou Kóreou uviedli, že Severná Kórea vyslala svoje jednotky na Ďaleký ruský východ. Cieľ je pritom jasný, a síce, ich zapojenie do vojny na Ukrajine. Moskva a Pchjongjang tieto tvrdenia rázne popierajú. Podľa vojenského spravodajca sú už vojská tretej strany čoskoro na mieste. Hrozí, že to vyvolá domino efekt spojencov Kyjeva a na Ukrajine už nebudú bojovať len armády dvoch krajín.

Spojené štáty vyhlásili, že v priebehu októbra dorazilo do Ruska najmenej 3-tisíc vojakov Severnej Kórey. Biely dom sa snaží situáciu upokojiť, keď dodal, že zatiaľ nie je jasné, aké budú ďalšie kroky, no súčasnú situáciu berie ako „veľmi znepokojivú“. Uvádza to CNN. Hrozí totiž, že Kimove jednotky sa priamo zapoja do vojny na Ukrajine na strane Ruska. 

Kimove jednotky v Rusku

Národná spravodajská služba Južnej Kórey (NIS) tento týždeň uviedla, že jej severný sused poslal do Ruska na výcvik 1 500 vojakov, medzi ktorými by mali byť aj jednotky špeciálnych síl. Tieto tvrdenia prenikli na verejnosť súčasne s videom severokórejských vojakov, ktoré sa šíri po sociálnych sieťach. Kimove jednotky si berú uniformy a zbrane, pričom v príspevkoch sa píše, že sa nachádzajú na Ďalekom ruskom východe.

Ďalšie video zobrazuje Kimove jednotky na cvičisku Sergeevka blízko čínsko-ruských hraníc. Satelitné snímky Maxar Technologies odhaľujú čerstvo vykopané zákopy, ktoré tam vznikli niekedy medzi septembrom a októbrom.

Silné vzťahy 

Rusko a Severná Kórea tieto tvrdenia rázne odmietajú. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ich zdôvodnil ako "ďalší podvod". Pchjonjang označil Moskvu za blízkeho partnera s ktorým rozvíja vzťahy vo všetkých oblastiach. "Naša spolupráca nie je namierená proti tretím krajinám," dodal počas tlačovej konferencie zo začiatku týždňa. 

V júni uzavreli Moskva a Pchjongjang obranný pakt, v ktorom sa zaviazali použiť všetky dostupné prostriedky na poskytnutie okamžitej vojenskej pomoci v prípade napadnutia druhej krajiny. Západ okrem toho Severnú Kóreu obviňuje z dodávok zbraní do Ruska, ktoré Moskva využíva vo vojne na Ukrajine. Obe krajiny to však odmietli. KĽDR má na oplátku dostávať z Ruska jedlo a iný spotrebný či cenný tovar. 

Južná Kórea reaguje 

Rezort zahraničných vecí Južnej Kórey varoval, že prítomnosť severokórejských vojakov v Rusku porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Soul sa tak uchýli k zavedeniu postupných diplomatických a ekonomických protiopatrení voči KĽDR. Prvý námestník juhokórejského ministra zahraničných vecí Kim Hong-kyun povedal, že Soul zvažuje priamu účasť v bojoch na Ukrajine, pričom sa odvoláva na "predbežnú fázu nasadenia jednotiek KĽDR v Rusku".

Južná Kórea si predvolala ruského veľvyslanca, žiada stiahnutie síl KĽDR z Ruska. Prvý námestník juhokórejského ministra zahraničných vecí Kim Hong-kchjun (vpravo) a ruský veľvyslanec v Soule Georgij Zinoviev počas stretnutia v Soule 21. októbra 2024.
Zobraziť galériu (3)
Južná Kórea si predvolala ruského veľvyslanca, žiada stiahnutie síl KĽDR z Ruska. Prvý námestník juhokórejského ministra zahraničných vecí Kim Hong-kchjun (vpravo) a ruský veľvyslanec v Soule Georgij Zinoviev počas stretnutia v Soule 21. októbra 2024.  (Zdroj: TASR/AP/South Korea Foreign Ministry)

Podľa amerického ministra obrany Lloyda Austina bude mať zapojenie Kimových jednotiek do vojny na Ukrajine veľký vplyv nielen v Európe, ale aj v Indicko-Tichomorskom regióne. 

Možná svetová vojna 

Známy vojenský spravodajca David Axe sa pre The Telegraph vyjadril, že vojaci tretej strany budú čoskoro na mieste. "Ostatné štáty na oboch stranách môžu nasledovať ich príklad. Niečo podobné už skôr navrhovala Británia aj Francúzsko. Teraz sa jedná o globálnu, potenciálne svetovú vojnu," ozrejmil. Ako dodal, podľa neho si NATO celkom neuvedomuje, čo všetko je v stávke. 

Vojenský expert varuje: Armáda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

O Južnej Kórei Axe povedal, že "geopolitický šach číta lepšie ako NATO". Soul mimochodom na zasadnutí Rady národnej bezpečnosti označil severokórejskú podporu pre Rusko za "vážnu bezpečnostnú hrozbu". 

"Nasadenie vojakov KĽDR do vojny bude postupné. Rusko ich najprv zrejme nasadí s cieľom rozviazať ruky vlastným vojakom priamo na fronte. To však nemusí byť konečná pre tisíce ďalších severokórejských ozbrojencov," varuje na záver vojenský znalec David Axe. 

Viac o téme: OpatreniaVojaciNapätieHrozbaSvetová vojnaRuskoKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu