Nedeľa27. október 2024, meniny má Sabína, zajtra Dobromila

Desivé obvinenie: Vojak IDF prehovoril! Izrael používa vo vojne ľudské štíty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

JERUZALEM - Izraelská armáda vždy ospravedlňuje početné úmrtia civilistov v boji proti Hamasu a Hizballáhu tým, že tieto dve teroristické milície používali „ľudské štíty“. Teraz vojak IDF (The Israel Defense Forces) a niekoľko bývalých palestínskych väzňov vznášajú vážne obvinenia proti izraelskej armáde. Zatknutí boli okrem iného nútení ako prví vstúpiť do zamínovaných oblastí alebo budov.

Izraelský vojak oslovil americkú televíziu CNN prostredníctvom ľudskoprávnej organizácie „Breaking the Silence“, ktorá slúži ako anonymná platforma pre informátorov pre vojenský personál, a informoval o takzvanom protokole Moskito. Tento prístup vraj využívajú niektoré jednotky IDF, najmä v pásme Gazy.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Kým kedysi to boli psy, ktoré boli vyslané, aby „preskúmali“ potenciálne nebezpečenstvá v boji v mestských oblastiach, počas jedného nasadenia mu nedávno dôstojník vojenskej rozviedky zrazu odovzdal dvoch palestínskych väzňov s putami na rukách.

Títo dvaja im mali pomôcť dostať sa cez nebezpečné územie Hamasu na severe pásma Gazy. On a jeho kamaráti spočiatku spochybňovali pokyny, ale nadriadený im prikázal, aby sa „nestarali o medzinárodné humanitárne právo“. Koniec koncov, ich život je „dôležitejší“. Protest ale zrejme padol na úrodnú pôdu, pretože dvoch väzňov (16 a 20 rokov) napokon prepustili, informoval vojak pre CNN.

Toto hovorí armáda o obvineniach

„Breaking the Silence“ televíznej stanici poskytla aj tri nahrávky, na ktorých sa Palestínčania so zaviazanými očami a spútanými rukami pohybujú po troskách. Vo štvrtkovom vyhlásení izraelská armáda uviedla, že usmernenia a smernice „prísne zakazujú používanie civilistov vo vojenských operáciách“. Tieto pravidlá sú ich jednotkám pravidelne pripomínané.

Izraelský najvyšší súd v roku 2005 prijal rozhodnutie po tom, čo mimovládne organizácie podali žaloby proti praxi využívania palestínskych väzňov na razie v budovách. V tom čase museli väzni klopať na dvere, aby obyvatelia alebo predpokladaní členovia Hamasu nenadobudli podozrenie.

CNN hovorila aj s piatimi bývalými palestínskymi väzňami, ktorí sa podelili o svoje skúsenosti ako „ľudské štíty“. Jeden z nich povedal, že sa museli obliecť do izraelských vojenských uniforiem a boli vybavení kamerami. Raz, hoci v civile, mal muž natáčať opustený izraelský tank. Zrazu naňho vystrelili. So strelnými zraneniami ho previezli do nemocnice.

59-ročný Palestínčan si pre americké médium spomenul na svoju dobu ako „prieskumník“. Jeho úloha spočívala v tom, aby preveroval domy a byty na prítomnosť možných bojovníkov Hamasu. "Vždy som myslel na svoju rodinu," vyhlásil. Všetky budovy, ktoré mal prehľadať, boli našťastie prázdne.
 

Viac o téme: IzraelHizballáhHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu