Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Konečne prišli! Po viac než 230 dňoch sa na Zem vrátili členovia misie Crew-8

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Traja americkí astronauti a ruský kozmonaut sa v piatok vrátili na Zem po takmer ôsmich mesiacoch strávených na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Modul Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX nesúci štvoricu po 30-hodinovej ceste ráno pristál do Mexického zálivu pri pobreží Floridy, informuje agentúra DPA.

Návrat členov misie Crew-8 amerického Národného úradu pre letectvo a vesmíru (NASA) sa odkladal niekoľkokrát. Na Zem sa mali napokon vrátiť pred dvomi týždňami, plány však skomplikovali hurikány Helene a Milton, ako aj nepriaznivé poveternostné podmienky. Na palube modulu Dragon boli Američania Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová a ruský kozmonaut Alexander Grebjonkin. Vo vesmíre strávili 235 dní. Na ISS vykonali zhruba 200 vedeckých experimentov týkajúcich sa kmeňových buniek i rastlín. Testovali tiež, či by tlakové manžety na nohách mohli pomôcť predchádzať zdravotným problémom astronautov.

archívne video

NASA Earth Observatory oslavuje 25 rokov: Toto sú najúžasnejšie fotografie z vesmíru (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Misia Crew-8 mala skončiť už v auguste, respektíve po šiestich mesiacoch od jej začiatku, podobne ako predchádzajúce misie. To sa zmenilo, keď sa vesmírna loď Boeing Starliner zasekla na obežnej dráhe. Túto kapsulu NASA používa v rámci týchto komerčných misií ako alternatívu k modulu Dragon. Išlo o vôbec najdlhšiu zo všetkých misií spoločnosti SpaceX s ľudskou posádkou. Ich kozmická loď Endeavour zase stanovila nový rekord v dĺžke trvania pre kapsulu s ľudskou posádkou - 701 dní na obežnej dráhe. Z dôvodu nečakaných technických problémov Starlineru zostávajú na ISS astronauti Butch Wilmor a Suni Willamsová. NASA rozhodol, že loď sa vráti na Zem prázdna a obaja astronauti zostanú na ISS až do februára 2025. Na stanici sú od júna, hoci tam mali stráviť iba osem dní.

Viac o téme: VesmírISSNASACrew-8MisiA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu