Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Hrôza v Turci! Katarínu naháňal medveď: Len o vlások mu unikla

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

HORNÁ ŠTUBŇA - Skutočnú hrôzu prežila obyvateľka obce Horná Štubňa v okrese Turčianske Teplice. Neďaleko obce ju začal naháňať medveď. Akoby zázrakom sa jej podarilo ujsť.

Katarína sa so svojimi blízkymi vybrala na prechádzku do prírody neďaleko obce Horná Štubňa v okrese Turčianske Teplice. Hoci počula, žeby sa v okolí mohol vyskytovať medveď, neverila tomu, že práve ona bude mať také šťastie a na divé zviera narazí.

Fico komentuje situáciu s medveďmi na Slovensku: Zároveň vyjadril podporu Kotlárovi k prešetreniu pandémie (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

"Spozorovaný medveď v Hornej Štubni. Neverila som, až kým ma nezačal naháňať," poznamenala Katarína na sociálnej sieti. Medveď sa mal na ňu vyrútiť z kríka. "Bola to pravdepodobne medvedica a malé mala v kríkoch. Preto sa rozbehla za mnou," dodala žena, ktorej sa len o vlások podarilo pred medvedicou ujsť. 

Čo robiť pro strete s medveďom?

Podľa Štátnej ochrany prírody je dôležité pri strete s medveďom zachovať pokoj a neútočiť. Treba vyvarovať agresívnemu správaniu a prudkým pohybom. Rovnako je nebezpečné otáčať sa medveďovi chrbtom, pozerať mu priamo do očí a utekať pred ním. "Správajte sa tak, aby medveď nevyhodnotil situáciu ako rizikovú a nezačal sa brániť," odporúča ŠOP.

Hrôza v Turci! Katarínu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ochranári radia pri útoku použiť medvedí sprej, ktorý môže poskytnúť čas na ústup. "Ak nemáte sprej, existuje aj iná stratégia, ktorú môžete použiť. Pritlačte sa tvárou k zemi, chráňte si hlavu a krk rukami. Nehybne zostaňte ležať až do odchodu medveďa," dodáva. Dôležité je tiež sledovať pobytové znaky medveďa, ako sú stopy, trus a medvedie stromy, a vyhýbať sa oblastiam, kde sú takéto znaky čerstvé. Pri strete s medvedicou ŠOP radí nevstupovať do priestoru medzi ňou a jej mláďatami. "Ak sa ocitnete v takejto situácii, nestrácajte medvedicu z dohľadu a pomaly sa od nej vzďaľujte, cúvajte," dopĺňa.

Návštevu prírody je nutné plánovať tak, aby bol príchod aj odchod počas denného svetla. "Počas návštevy takýchto lokalít komunikujte a buďte hluční, dajte o sebe vedieť, napríklad hudbou alebo rádiom. Tento neprirodzený hluk upozorní medvede na vašu prítomnosť," upozorňuje ŠOP. Ako poznamenali ochranári, najlepším riešením ostáva vyhýbať sa oblastiam s častým výskytom medveďa.

Viac o téme: MedveďTurčianske Teplice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu