Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Rada STVR je stále bez uznášaniaschopnosti: Koalícia sa nezhodla na menách, Smer sľubuje riešenie

(Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Vo voľbe členov Rady STVR nie je žiadna prekážka dohody, v menách však zatiaľ nenastali personálne priesečníky. Strana Smer-SD to uviedla v súvislosti s voľbou zostávajúcich piatich členov orgánu dohľadu STVR, ktorý je v súčasnom zložení neuznášaniaschopný.

"Každá z koaličných strán má v tejto chvíli inú predstavu o personálnom fungovaní rady," priznáva Smer prostredníctvom Ľubice Končalovej z tlačového odboru strany. Nebojí sa však, že by patový stav trval dlho. "Súčasná situácia sa v najbližšom čase zmení tak, aby do konca roka boli orgány Rady STVR navolené a mohol by byť zvolený generálny riaditeľ STVR," deklarovala vládna strana.

archívne video

Erik Tomáš k obvineniu od SNS a k zloženiu nominantov Hlasu v novej Rade STVR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V koalícii stále nie je zhoda

Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Roman Michelko z SNS tento týždeň tiež potvrdil, že v koalícii stále nie je zhoda na všetkých menách. "Nebude stačiť voľba tých, na ktorých zhoda je, pre čiastkové doplnenie rady, musí sa zrodiť dohoda na všetkých piatich členoch," dodal Michelko. Zopakoval zároveň predchádzajúce vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka, že dohodu komplikuje strana Hlas a jej požiadavky. Hlas sa k otázke týkajúcej sa vývoja situácie nevyjadril.

archívne video

A.Danko: Meno nového štatutára STVR by mal v pondelok oznámiť P.Žiga (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Voľba sa mala uskutočniť pôvodne ešte na septembrovej schôdzi, termín sa napokon posunul. Na októbrovej schôdzi je rokovanie v tomto bode prerušené. Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu.

Súčasný stav spôsobuje STVR problémy

Rada má zatiaľ štyroch členov, ktorých do nej na základe výberového konania menovala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Zvyšných piatich členov majú zvoliť v pléne parlamentu zo 44 kandidátov. Menovaní členovia rady upozornili, že orgán dohľadu v neúplnom zložení nemôže napĺňať svoje zákonné povinnosti. Medzi tie patrí aj schvaľovanie rozpočtu a programového konceptu STVR. Rada spolu s dočasným štatutárom telerozhlasu Igorom Slaninom poukázala i na to, že súčasný stav spôsobuje STVR problémy pri vstupovaní do plnohodnotných právnych vzťahov či riešení novej organizačnej štruktúry.

Viac o téme: VedenieKoalíciaSmer-SDRada STVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu