Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

MIMORIADNY ONLINE Severokórejskí vojaci v Rusku? KĽDR sa bráni! Vyslanie by bolo v súlade s medzinárodným právom

Kim Čong-un Zobraziť galériu (2)
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

KYJEV - Európska únia musí urýchliť vojenskú aj finančnú pomoc Ukrajine. V rozhovore s novinármi z projektu European Newsroom (ENR), ktorý združuje tlačové agentúry z celej Európy a ktorého je ČTK členom, to uviedol predseda Európskej rady Charles Michel. Keď bude Ukrajina silnejšia, znamená to podľa Michela, že bude silnejšia aj Európa. Zapojenie KĽDR do konfliktu v oblasti považuje za ďalšiu eskaláciu zo strany Ruska, ktorá znamená jediné: Európa musí robiť viac a rýchlejšie. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny 

archívne video

Intenzívny výcvik ukrajinských vojakov - budúci velitelia čaty si zdokonaľujú svoje bojové schopnosti. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:54 Ruský dronový útok zasiahol v piatok večer viacposchodovú obytnú budovu v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a spôsobil požiar na jej najvyšších poschodiach, oznámil tamojší starosta Vitalij Kličko. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

18:53 Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky má byť každému 30. severokórejskému vojakovi pridelený prekladateľ. Okrem tlmočníka budú ku každej skupine 30 severokórejských bojovníkov pridelení traja ruskí vojaci, uviedla HUR.

17:46 Rusko „neplánuje žiadne ústupky“, tvrdí Putin o mierových rokovaniach s Ukrajinou. Akákoľvek mierová dohoda, ktorá ukončí vojnu Ruska s Ukrajinou, musí byť v prospech Moskvy, povedal ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre štátne médiá..

17:27 Poľská vláda odmietla žiadosť Ukrajiny o poskytnutie zbraní, ktoré Varšava nakúpila od Soulu. Poľský prezident Andrzej Duda to oznámil v piatok počas návštevy Južnej Kórey, informuje TASR podľa agentúr Jonhap a PAP.

16:55 Predstaviteľ severokórejského ministerstva zahraničných vecí v piatok uviedol, že pokiaľ by boli správy o nasadení severokórejských vojakov v Rusku pravdivé, takýto krok by bol v súlade s medzinárodným právom. Tvrdenia o ich prítomnosti na ruskom území však oficiálne nepotvrdil, informuje TASR na základe správ agentúr Jonhap, Reuters a AFP. 

"Pokiaľ došlo k tomu, o čom hovoria svetové médiá, myslím si, že to bude akt v súlade s pravidlami medzinárodného práva," a to napriek tomu, že niektoré strany sa to snažia označiť za ilegálny krok, uviedol námestník ministerky zahraničných vecí KĽDR Kim Čong-gju, ktorého agendou sú vzťahy s Ruskom.

16:27 Rheinmetall dodáva Ukrajine 20 bojových vozidiel pechoty Marder. Nemecký výrobca zbraní Rheinmetall poslal Ukrajine 20 bojových vozidiel pechoty Marder na konci tretieho štvrťroka 2024, oznámila spoločnosť.

16:26 Zelenskyj odmieta návštevu generálneho tajomníka OSN kvôli ceste do Ruska, povedal prezidentský zdroj agentúre AFP. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres sa napriek kritike Ukrajiny zúčastnil na samite BRICS, ktorý sa konal 23. - 24. októbra v Kazani.

15:45 Ruské sny o bezpilotných lietadlách sú zakotvené v tvrdej realite, keďže Putinove odvážne ambície narážajú na úzke miesta vo výrobe, zahraničnú závislosť a systémovú neefektívnosť, píšu James Black, John Kennedy a Rebecca Lucasová z RAND vo svojom nedávnom článku.

15:40 Niektorí experti sa domnievajú, že nasadenie severokórejských jednotiek v Rusku je prinajmenšom čiastočne spojené s rastúcimi stratami Moskvy v posledných mesiacoch.

14:40 Ukrajina sa doteraz vo veľkej miere spoliehala na masívne dodávky zbraní od členov NATO, ale Alexander Kamyšin, poradca prezidenta Volodymyra Zelenského pre strategické záležitosti, povedal, že Ukrajina by mohla sama s financovaním vyrobiť sofistikovanejšie súpravy.

14:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok s odvolaním na spravodajské služby vyhlásil, že Rusko plánuje vyslať severokórejských vojakov na bojisko už najskôr v nedeľu. Ukrajinská generálna prokuratúra zároveň oznámila, že začala vyšetrovať podporu KĽDR Rusku vo vojne ako možný zločin agresie. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

13:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj údajne odmietol prijať generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na Ukrajine pre jeho účasť na summite skupiny BRICS v Rusku. Pre agentúru AFP to v piatok povedal vysokopostavený zdroj zo Zelenského kancelárie.

13:14 Americký miliardár Elon Musk je od roku 2022 v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedol denník The Wall Street Journal (WSJ), na ktorý sa odvolal portál Politico. Musk a Putin údajne pokračovali vo svojich rozhovoroch aj v tomto roku, a to aj v čase, keď Musk začal viac kritizovať americkú vojenskú podporu Ukrajine a aktívne sa zapojil do volebnej kampane republikánskeho kandidáta na post prezidenta Donalda Tumpa, uviedol WSJ s odvolaním na nemenované spravodajské zdroje. 

13:00 Holandské spravodajské služby potvrdili, že Rusko nasadilo do vojny na Ukrajine najmenej 1500 vojakov zo Severnej Kórey, oznámil v piatok holandský minister obrany Ruben Brekelmans. Informuje agentúra Reuters.

11:50 Slovensko darovalo Ukrajine od vypuknutia vojenského konfliktu vojenský majetok v hodnote takmer 700 miliónov eur. Z Európskeho mierového nástroja (EPF), ktorý členským štátom Únie čiastočne kompenzuje náklady na vynaloženú pomoc, doposiaľ dostalo 82 miliónov eur. Vyplýva to z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorú na základe zákonných podmienok realizoval v režime utajenia. Informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. "V objeme pomoci patríme medzi najviac pomáhajúce európske štáty. Pri porovnaní finančného objemu darovanej vojenskej techniky k hrubému domácemu produktu, patrí naša krajina do prvej desiatky aktívne pomáhajúcich európskych štátov," uviedol predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

10:53 ICC sa rozhodol potrestať Mongolsko za to, že odmietlo zatknúť Putina.  Medzinárodný trestný súd postúpil prípad Mongolska členským štátom Rímskeho štatútu pre jeho odmietnutie zatknúť a vydať Putina súdu počas jeho návštevy v krajine.

9:40 Predstavitelia a diplomati Európskej únie sa pripravujú na posilnenie sankcií voči Rusku. Súvisí to s predpokladom, že návrat Donalda Trumpa na post amerického prezidenta by mohol oslabiť snahy Západu o izoláciu Moskvy. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

9:20 Dve vlny ruských dronových útokov zasiahli v noci na piatok územie Ukrajiny vrátane Kyjeva. Celkovo 36 dronov zo 63 sa podarilo Ukrajine zostreliť. V prípade ukrajinskej metropoly išlo už o pätnásty dronový útok tento mesiac, uviedli tamojší predstavitelia. Informuje agentúra Reuters.

8:05 Juhokórejská vláda v piatok vyjadrila vážne znepokojenie nad ratifikáciou obrannej zmluvy medzi Ruskom a Severnou Kóreou (KĽDR) ruskými poslancami. Znovu vyzvala Moskvu, aby zastavila "nezákonnú spoluprácu" s Pchjongjangom. Informuje správa agentúry AFP.

7:48 Zdá sa, že ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore so zahraničnými novinármi 24. októbra nepriamo uznal správy o severokórejských jednotkách v Rusku.

7:25 Ruský prezident Vladimir Putin nepoprel tvrdenia, že Severná Kórea vyslala svojich vojakov do Ruska, napísala agentúra Reuters. Šéf Kremľa na tlačovej konferencii po summite skupiny rozvíjajúcich sa krajín BRICS dodal, že je na Moskve, ako naplní zmluvu o vzájomnej obrane, ktorú tento rok uzavrela s Pchjongjangom.

6:55 Ruskí vojenskí dôstojníci sledujú ukrajinský dron FPV, ktorý loví ich spoluvojaka v Doneckej oblasti.

6:00 Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok na summite skupiny BRICS stretol s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom. Ide o ich prvé stretnutie od apríla 2022, informuje agentúra AFP. Zábery podľa agentúry ukazujú, ako si dvojica podáva ruky. Tamojšie médiá informovali o začatí rozhovorov, pričom ich hlavnou témou by mala byť vojna na Ukrajine. Očakáva sa, že budú diskutovať aj o činnosti OSN a situácii na Blízkom východe.

Michel o začiatkoch vojny

Šéf únijných summitov sa po piatich rokoch končí a 1. decembra ho vo funkcii nahradí bývalý portugalský premiér António Costa. Ako Michel opísal, nikdy nezabudne na noc zo stredy na štvrtok 24. februára 2022, kedy Rusko začalo inváziu na Ukrajinu. "Prezident Zelenskyj mi telefonoval len pár minút po útoku. Vedeli sme od spravodajských služieb, že sa niečo chystá, ale mysleli sme si, že pôjde len o útok na Donbas či časť Ukrajiny, "uviedol Michel.

Situácia bola vtedy vážna a bez toho, aby tušil, čo bude nasledovať, zvolal ešte pár hodín pred inváziou na štvrtok do Bruselu únijných prezidentov a premiérov. Tí sa tak na rokovaní stretli v prvý deň "plnohodnotnej invázie". "Bolo to absolútne hrozné, videli sme Zelenského na obrazovke, boli sme v šoku. Všetci sme si vtedy uvedomovali, že práve ukrajinský prezident je jedným z tých, ktorých chce Rusko zlikvidovať, aby dosiahlo svoj cieľ, "opísal predseda Európskej rady.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zeleneskyjm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu