Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Ruský nálet zasiahol civilné objekty v sýrskom Idlibe: 13 mŕtvych, desiatky zranených

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

DAMASK - Pri ruskom útoku na severozápade Sýrie zahynulo desať ľudí a ďalších 32 utrpelo zranenia, oznámilo v noci na štvrtok Sýrske pozorovacie centrum pre ľudské práva (SOHR). Medzi zranenými je 14 detí.

Ruský útok podľa SOHR zasiahol "piliarsky závod, nábytkársku dielňu a lisovňu olív" na predmestí mesta Idlib.Sýrske jednotky civilnej obrany uviedli, že ich tímy našli telá osôb, ktoré zahynuli pri ruskom bombardovaní. Tridsaťdva ľudí sa ťažko zranilo.Ruská armáda, ktorá je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, sa k útoku dosiaľ nevyjadrila, píše AFP.Takmer polovicu provincie Idlib a ďalších oblastí kontroluje bývalá odnož al-Káidy skupina Hajat Tahrír aš-Šám (HTS).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Rusko a Turecko v marci 2022 uzavreli prímerie, ktoré zastavilo ofenzívu Moskvou podporovanej sýrskej vlády na Idlib. Prímerie je však sporadicky porušované a útoky si vyžiadali množstvo mŕtvych a zranených. Rusko je hlavným spojencom sýrskej vlády, zatiaľ čo Turecko podporuje opozičné skupiny.

Moskva ako jeden z hlavných podporovateľov Asada sa zapojila do občianskej vojny v Sýrii, ktorá sa začala v roku 2011 a vyžiadala životy najmenej 500.000 ľudí. V roku 2015 Moskva Asadovi pomohla udržať sa pri moci - napriek požiadavkám Západu, aby bol zvrhnutý.

Viac o téme: úmrtieútok RuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu