Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Situácia na Blízkom východe je napätá: Izraelská armáda našla v základniach Hizballáhu moderné ruské zbrane

Dym stúpa z izraelského leteckého útoku na dedinu Chiam v Libanone AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (2)
Dym stúpa z izraelského leteckého útoku na dedinu Chiam v Libanone (Zdroj: TASR/AP/Hussein Malla)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že izraelské jednotky našli pri prehľadávaní základní Hizballáhu v južnom Libanone najmodernejšie ruské zbrane.

6:13 Izrael vo štvrtok podnikol letecké útoky na sýrske prístavné mesto Latakia, oznámili sýrske štátne média. V dôsledku útokov vypuklo niekoľko požiarov. Podľa sýrskeho pozorovacieho centra pre ľudské práva (SOHR) boli izraelské útoky cielené na sklady zbraní v Latakii. Sýrska tlačová agentúra SANA uviedla, že "požiare boli spôsobené izraelskou agresiou" v Latakii, bašte prezidenta Bašára Asada, ktorý je spojencom Iránom podporovanej libanonskej skupiny Hizballáh, ktorá je v eskalujúcom konflikte s Izraelom.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Netanjahu v rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro zverejnenom v stredu poznamenal, že podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) z roku 2006 môže mať zbrane južne od rieky Lítání iba libanonská armáda."Avšak v tejto oblasti Hizballáh vykopal stovky tunelov a úkrytov, kde sme objavili množstvo najmodernejších ruských zbraní," povedal izraelský premiér.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pamela Smith)

Denník The Washington Post citujúc izraelských predstaviteľov informoval, že pri izraelských útokoch v Libanone boli nájdené ruské a čínske protitankové zbrane.Izraelská armáda v noci na 1. októbra začala s pozemnými zásahmi voči cieľom libanonského militantného hnutia Hizballáh v pohraničnej oblasti južného Libanonu. Deklarovaným konečným cieľom izraelskej operácie je návrat evakuovaných obyvateľov severu Izraela do svojich domovov a vytlačenie Hizballáhu z blízkosti severnej hranice, ktorú má Izrael spoločnú s Libanonom, a likvidácia infraštruktúry využívanej Hizballáhom na útoky na sever Izraela.

"Nová občianska vojna v Libanone by bola tragédiou. Rozhodne nie je našim cieľom ju vyprovokovať. Izrael nemá v úmysle zasahovať do vnútorných záležitostí Libanonu," povedal Netanjahu pre Le Figaro a opätovne povedal, že jediným cieľom je umožniť izraelským občanom žijúcim na libanonskej hranici bezpečný návrat domov.Od začiatku izraelskej vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla po útoku militantov Hamasu na juh Izraela 7. októbra 2023, dochádza ku každodenným cezhraničným prestrelkám medzi izraelskou armádou a Hizballáhom.Podľa údajov libanonského ministerstva zdravotníctva od začiatku izraelských útokov v Libanone zahynulo najmenej 1373 ľudí. AFP však zdôrazňuje, že skutočný počet obetí je pravdepodobne vyšší.

Viac o téme: VojnaZbraneIzraelBenjamin NetanjahuHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu