Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Starmer a Macron v piatok pricestujú do Nemecka, stretnú s Bidenom a Scholzom

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Manon Cruz, Pool via AP)

BERLÍN - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Keir Starmer v piatok pricestujú do Nemecka a stretnú sa s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Stretnutie sa uskutoční počas prvej bilaterálnej návštevy prezidenta Bidena v Nemecku od nástupu do funkcie v roku 2021. Okrem kancelára Biden navštívi aj nemeckého prezidenta Franka-Waltera-Steinmeiera, ktorý mu udelí štátne vyznamenanie.

Starmer a Macron v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Benjamin Cremel/Pool Photo via AP)

Biden pôvodne plánoval Nemecko navštíviť už minulý týždeň. Svoju cestu však zrušil pre silný hurikán Milton, ktorý zasiahol americký štát Florida. Biely dom v stredu uviedol, že veľká časť Bidenovej návštevy bude zameraná na pokračujúcu podporu USA pre Ukrajinu.

Podľa pôvodného plánu mala byť Bidenova návšteva Nemecka spojená aj s účasťou na summite o vojenskej pomoci pre Ukrajinu na americkej základni Ramstein v západnom Nemecku. Ten sa však pre Bidenovu neúčasť neuskutočnil. Biden v stredajšom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským uviedol, že summit prebehne v novembri online formou.

Viac o téme: NemeckoJoe BidenEmmanuel MacronKeir StarmerOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu