Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina zabila popredného predstaviteľa Záporožskej jadrovej elektrárne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

KYJEV - Na Ukrajinu dorazil ďalší raketový systém protivzdušnej obrany Patriot, s ktorého odovzdaním súhlasilo Rumunsko. Príslušné rozhodnutie rumunské úrady definitívne schválili minulý mesiac, napísal dnes na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu rumunského ministerstva obrany. Už o deň skôr Bukurešti poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Byť bojovníkom Síl bezpilotných systémov znamená byť hrdý na boj za slobodu v novej realite:

Byť bojovníkom Síl bezpilotných systémov znamená byť hrdý na boj za slobodu v novej realite (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

12:52 Ukrajinský útok bombou nastraženou v aute zabil v piatok popredného predstaviteľa Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedli predstavitelia oboch krajín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Ukrajinská vojenská tajná služba GUR uviedla, že výbuch bomby zabil Andrija Korotkého, ktorého označila za šéfa bezpečnostnej služby tejto jadrovej elektrárne. Podľa vyhlásenia GUR išlo o vojnového zločinca, ktorý dobrovoľne spolupracoval s ruskými okupantmi, poskytol údaje o proukrajinských zamestnancoch elektrárne a podieľal sa na represiách voči nim.

12:10 Zostrelenie ruských cieľov nad Ukrajinou krajinami NATO „zapojí“ USA do vojny, tvrdí Pentagón. Na otázku, prečo by Západ nemohol pomôcť Ukrajine zostreliť ruské rakety, ako to urobil počas nedávneho útoku Iránu na Izrael, zástupkyňa tlačového tajomníka Pentagónu Sabrina Singhová odpovedala, že ide o „dve veľmi odlišné krajiny a bojiská“.

12:09 Francúzsko-nemecká obranná spoločnosť KNDS podpísala 3. októbra dohodu o dodávke 12 húfnic Caesar financovaných Ukrajinou, uviedol francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu.

10:57 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok vyzval západné krajiny, aby zrušili sankcie uvalené na Afganistan a prevzali zodpovednosť za rekonštrukciu krajiny, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

10:25 Rusko zaútočilo v noci na Ukrajinu 19 dronmi, oznámili v piatok ukrajinské vzdušné sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila deväť dronov a útok ďalších siedmich odrazila zrejme vďaka prostriedkom elektronického boja. Nešpecifikovala, čo sa stalo so zvyšnými troma dronmi.

10:20 Podľa Kyjeva zomrelo v ruskom zajatí najmenej 177 ukrajinských zajatcov. Od začiatku plnej invázie Moskvy zomrelo v ruskom zajatí najmenej 177 ukrajinských zajatcov, uviedla Victoria Tsymbaliuk, zástupkyňa ukrajinského koordinačného centra pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami.

9:34 Veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny generál Olexandr Syrskyj vo štvrtok rozhodol o posilnení obrany v Doneckej oblasti. Rozhodnutie prišlo po obsadení banského mesta Vuhledar v Doneckej oblasti ruskými jednotkami. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

9:19 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:24 Ukrajina vo štvrtok vyzvala Stály arbitrážny dvor (PCA), aby nariadil Rusku zbúrať most, ktorý spája okupovaný Krym s ruskou pevninou. TASR píše na základe správy agentúry AFP. Právnici oboch strán dva týždne bojujú na PCA o prístup k pobrežným vodám okolo Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

7:51 Moskovský súd dnes odsúdil deväťdesiatpäťročnú zdravotnú sestru Olgu Menšíchovú na osem rokov v trestaneckej kolónii kvôli tomu, že podľa obžaloby na sociálnej sieti kritizovala vojnu Ruska proti Ukrajine. Ruské úrady všetku kritiku vojny zakázali a potrestali pokutami aj väzením tisíce ľudí, ktorí sa v očiach úradov dopustili očierňovania ozbrojených síl, napísala agentúra AFP.

6:23 Drony, ktoré vzlietli 3. októbra z ukrajinskej Černihivskej oblasti, boli spozorované, ako letia smerom k bieloruskej Gomeľskej oblasti. Lukašenkov vrtuľník údajne v tom istom čase letel južne od jeho rezidencie Ozernyj.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (4)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/AP/Maxim Guchek/BelTA)

6:20 Ruské sily zaútočili 3. októbra na 14 obcí v severovýchodnej Sumskej oblasti na Ukrajine a počas dňa zranili osem ľudí, informovala regionálna správa.

"Ďakujem každej krajine, ktorá nám pomáha s protivzdušnou obranou. Zvláštne poďakovanie patrí Rumunsku za systémy Patriot. Spoločne môžeme dosiahnuť ešte väčšiu efektivitu a môžeme skoncovať s ruským terorom tým, že spoločne zostrelíme drony Šáhed a rakety." napísal Zelenskyj na sociálnej sieti po tom, čo ruské drony opäť zaútočili na civilnú infraštruktúru Odeskej oblasti, predovšetkým na dunajský prístav Izmajil pri hraniciach s Rumunskom, cez ktorý Ukrajina vyváža obilie. Rumunsko kúpilo svoje systémy Patriot od USA v roku 2017. Odovzdaný zbraňový systém predstavuje modernú verziu Patriot PAC-3+. Rumunsko malo štyri takéto batérie, s raketami PAC-2 GEM-T a PAC-3 MSE, napísal server Defence24.pl.

Spojenci Kyjeva v NATO sľúbili dodať sedem systémov protivzdušnej obrany, ale predtým vtedajší šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba upozornil, že dodanie sľúbených Patriotov sa mešká, poznamenala Ukrajinska pravda. Rumunsko v júni ohlásilo, že daruje Ukrajine jeden zo svojich dvoch funkčných raketových systémov Patriot pod podmienkou, že ho spojenci nahradia podobným systémom protivzdušnej obrany. Rozhodnutie Rumunska urobilo "vzhľadom na výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie Ukrajiny v dôsledku neustálych a masívnych útokov Ruska na civilné obyvateľstvo a civilnú infraštruktúru, ako aj na regionálne dopady, vrátane dôsledkov pre bezpečnosť Rumunska," uviedla bukurešťská Najvyššia rada národnej obrany (CSAT), ktorej predsedá prezident Klaus Iohannis.

Rumunsko zdieľa hranice s Ukrajinou. V reakcii na ruskú inváziu zvýšilo výdavky na obranu na 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), pričom asi tretinu z týchto prostriedkov tvorili nové zbrojné akvizície. Minulý mesiac Biely dom ohlásil, že v rámci nového balíka vojenskej pomoci americké ministerstvo obrany poskytne Ukrajine ďalšiu batériu protivzdušnej obrany Patriot a viac striel používaných v tomto systéme. V júli dorazila na Ukrajinu tretia batéria systému Patriot z Nemecka, oznámil nemecký veľvyslanec v Kyjeve Martin Jäger a tiež ukrajinské ministerstvo obrany. List Financial Times ešte pred dodaním tretieho nemeckého systému Patriot napísal, že Ukrajina má minimálne štyri systémy Patriot, okrem iného od USA alebo práve od Nemecka. Okrem toho dostala od spojencov aj iné protiletecké zbrane. Holandsko prisľúbilo veľmi skoro dodať Ukrajine tri vypúšťacie zariadenia pre rakety Patriot, pripomenula dnes agentúra Unian septembrové vyjadrenie holandského ministra obrany Rubena Brekelmansa. Ten uviedol, že Holanďania už poskytli Ukrajine radar a hľadajú ďalšie prvky nevyhnutné na to, aby batéria Patriot bola kompletná.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu