Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Členské štáty EÚ dali zelenú dodatočným clám na elektromobily z Číny

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Členské štáty Európskej únie dali v piatok definitívne zelenú dodatočným clám až do výšky 45 percent na elektromobily dovážané z Číny, a to aj napriek silnému odporu Nemecka. Slovensko hlasovalo proti zvýšeniu ciel, uviedli pre Euronews.com zdroje oboznámené so záležitosťou.

archívne video

V Trnave sme otvorili prvú 400kW nabíjaciu stanicu, informuje zástupca ZSE Drive Žembery (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Diplomati EÚ pre AFP uviedli, že desať krajín vrátane Francúzska a Talianska podporilo zvýšenie ciel. Päť krajín vrátane Nemecka, Maďarska a Slovenska hlasovalo proti a 12 sa zdržalo. Na zablokovanie návrhu by bol potrebný nesúhlas kvalifikovanej väčšiny - 15 členov EÚ, ktorí predstavujú 65 percent obyvateľstva Únie. Výsledky hlasovania v praxi znamenajú, že Európska komisia môže teraz slobodne rozhodnúť o ďalších krokoch. Podľa portálu Politico.eu sa očakáva, že by mohla právny text zverejniť pred 30. októbrom, pričom účinnosť by nadobudol nasledujúci deň po publikovaní. EK však prisľúbila, že bude pokračovať v rozhovoroch s Pekingom s cieľom nájsť alternatívne riešenie. Nemecko a Maďarsko varujú pred rozpútaním obchodnej vojny s Čínou.

Európska komisia (EK) ešte v júli predbežne schválila dodatočné clá po vyšetrovaní, ktoré dospelo k záveru, že štátna pomoc Pekingu pre tamojších výrobcov automobilov je nespravodlivá. Komisia preto následne v auguste navrhla uvaliť päťročné dodatočné dovozné clá. Brusel tvrdí, že jeho cieľom je chrániť európskych výrobcov automobilov v kritickom odvetví, ktoré poskytuje pracovné miesta približne 14 miliónom ľudí v celej Únii, ale nevyužíva vysoké štátne dotácie ako v Číne. Kanada a Spojené štáty pritom v uplynulých mesiacoch uvalili na dovoz čínskych elektromobilov clá vo výške 100 percent.

Viac o téme: ČínaElektromobilyŠtátyClo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu