Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

MIMORIADNY ONLINE Blíži sa koniec vojny s Ruskom? Takto to vidí prezident Zelenskyj: Bielorusko sa pripravuje na vojnu

Vladimir Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Vladimir Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

KYJEV - Kyjev je bližšie ku koncu vojny s Ruskom, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok zverejnenom rozhovore pre ABC News. Informuje agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

18:24 Brazília a Čína navrhli šesťbodový plán na začatie rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou o ukončení ich konfliktu, oznámil v utorok brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Lula o návrhu hovoril telefonicky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Vo svojom príhovore počas prvého dňa všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN však Lula bližšie informácie týkajúce sa plánu neuviedol.

17:45 USA zajtra oznámia balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:31 Požiadavka Ukrajiny, aby mohla zbrane dodané spojencami použiť aj proti cieľom na ruskom území, by predstavovala vážne riziko eskalácie. Podľa agentúry MTI to uviedol v utorok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

17:02 Biden na Valnom zhromaždení OSN vyzval, aby neoslabovala podporu Ukrajine.

16:20 Pri ruskom útoku na výškovú obytnú budovu v ukrajinskom meste Charkov zahynuli v utorok najmenej tri osoby a 15 utrpelo zranenia. Podľa tamojších úradov môžu byť ďalší ľudia uväznení pod troskami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Došlo k priamemu zásahu jednej výškovej budovy," vyhlásil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov v aplikácii Telegram. Na záberoch na sociálnych sieťach vidieť dieru v zasiahnutej budove.

15:52 Čína sa stáva pre Ukrajinu vážnym problémom: asi 60 % komponentov v ruských zbraniach je čínskej výroby, povedal poradca Zelenského Vlasiuk v rozhovore pre agentúru Reuters.

15:26 Bieloruský diktátor Lukašenko povedal, že krajina "by sa mala pripraviť na vojnu".

14:25 Lietadlo Jak-130 bieloruských vzdušných síl vstúpilo do ukrajinského vzdušného priestoru.

13:04 Dva ruské strategické bombardéry Tu-95MS vykonali plánovaný let nad neutrálnymi vodami Beringovho mora blízko západného pobrežia Aljašky, uviedlo dnes ministerstvo obrany v Moskve. Podľa Spojených štátov nešlo o hrozbu.

12:50 Jedna osoba zahynula a ďalšie dve sa zranili v utorok pri ruskom útoku riadenými leteckými bombami na mesto Kosťantynivka v Doneckej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Vadym Filaškin. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"Rusi zhodili na mesto dve riadené bomby. Zahynul 39-ročný muž, ďalší dvaja boli zranení a sú v stredne ťažkom stave," napísal Filaškin v príspevku na Telegrame. Gubernátor dodal, že pri útoku došlo k poškodeniu dvoch nešpecifikovaných infraštruktúrnych zariadení.

12:10 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine bude ukončená hneď po tom, čo tam budú dosiahnuté ciele Ruskej federácie. Peskov takto reagoval na otázku, ako Kremeľ vníma najnovšie vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že mier je bližšie, ako by sa mohlo zdať. Informuje agentúra Reuters.

12:00 Ukrajinská tajná služba SBU dnes uviedla, že v Charkovskej oblasti na východe krajiny zadržala ruského agenta v radoch ukrajinskej armády, ktorý pomáhal navádzať ruské údery na vlastnú jednotku.

Štyridsaťpäťročný obyvateľ Charkova mobilizovaný do ukrajinskej armády bol podľa SBU zverbovaný na diaľku tento rok v auguste. Ruskej strane odovzdával pomocou anonymného chatu na platforme Telegram geolokačné údaje z aplikácie Google Maps o rozmiestnení svojej brigády. Výmenou za to mu bol sľúbený bezpečný prechod frontových línií do Ruska.

11:33 Švajčiarsko sa dnes pridalo k krajinám, ktoré oficiálne označujú hladomor vyvolaný v 30. rokoch minulého storočia sovietskym diktátorom Josifom Stalinom na Ukrajine za genocídu. Informuje o tom agentúra DPA. Za genocídu udalosť známu na Ukrajine pod pojmom holodomor považuje aj Česko.

11:32 Medzinárodná šachová federácia (FIDE) naďalej neumožní štartovať ruským a bieloruským hráčom pod vlajkami ich krajín. Rozhodlo o tom hlasovanie na kongrese FIDE v Budapešti, kde sa uplynulé dva týždne konala šachová olympiáda.

10:17 Septembrová svadba Olhy Ševčenkovej a Mykyty Puchkana bola unikátna. Vzali sa on-line. Boli jednými z prvých ľudí, ktorí uzavreli svadbu pomocou mobilnej aplikácie Dija vyvinutej na Ukrajine, píše server The Kyiv Independent.

10:16 Približne 60 percent zahraničných súčiastok nájdených v ruských zbraniach na ukrajinskom bojisku sa do Ruska dostalo z Číny. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Vladyslav Vlasjuk.

"Ak zoberieme všetky obvyklé typy zbraní a spočítame komponenty vyrobené v zahraničí, asi 60 percent z nich pochádza z Číny. Viedli sme o tom dlhé diskusie s niektorými výrobcami," povedal Vlasjuk s tým, že Čína v tomto ohľade "predstavuje najväčší problém ".

9:58 Ruské sily spustili útok na východoukrajinské mesto Vuhledar, ktoré sa pokúšajú dobyť od začiatku invázie v roku 2022. Informuje o tom správa z agentúry Reuters odolávajúcej sa na ruských vojnových blogerov a štátne médiá.

"Ruské jednotky vstúpili do Vuhledaru — útok na mesto sa začal," tvrdí Jurij Podoľak, proruský vojenský bloger ukrajinského pôvodu. Začiatok útoku potvrdilo i viacero ďalších proruských vojnových blogerov, konštatuje Reuters.

9:14 Ruský súd v Kaliningradskej oblasti odsúdil amerického občana na šesť rokov väzenia a udelil mu pokutu vo výške 100-tisíc rubľov (983 eur) za únos svojho syna, ktorý má ruské občianstvo, uviedol súd. Informuje o tom utorková správa z agentúry Reuters.

8:37 Rusko v noci na utorok zaútočilo na Ukrajinu 81 iránskymi bezpilotnými lietadlami Šáhid a štyrmi raketami. Ukrajinské letectvo v aplikácii Telegram uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila 66 dronov, informuje správa z agentúry Reuters.

Letectvo spresnilo, že ruské sily vypálili aj jednu balistickú raketu Iskander-M, dve riadené rakety Ch-59/69 a ďalšiu raketu neznámeho typu. Hlavný smer leteckého úderu smeroval na sever a stred Ukrajiny.

8:31 Veterán vojny na Ukrajine Michail Ostrianskij, ktorý pôsobil v oddieloch súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny, sa stal predsedom mestského zastupiteľstva v jednom z miest v Permskej oblasti na východe európskej časti Ruskej federácie. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Ostrovskij je bývalý policajt, ​​ktorý viac než 30 rokov pôsobil na ministerstve vnútra. V roku 2022 podpísal zmluvu s vagnerovcami a po odchode na Ukrajinu sa zúčastnil na bojoch o Bachmut a Kreminnú.

6:27 Osobitná spravodajkyňa Rady pre ľudské práva OSN (UNHRC) pre Rusko Marijana Kacarovová ostro kritizovala násilie, ktorého sa dopúšťajú bývalí ruskí väzni, ktorým boli tresty odpustené výmenou za to, že sa prihlásili do vojny na Ukrajine. Kacarovová upozorňuje na to, že kvôli nim v Rusku pribúda prípadov znásilnenia a vrážd.

6:26 Kandidát amerických republikánov v novembrových prezidentských voľbách Donald Trump naznačil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si želá výhru demokratov. Píše o tom agentúra Reuters. Za Demokratickú stranu proti Trumpovi kandiduje súčasná viceprezidentka Kamala Harrisová.

6:23 Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár na rokovaní v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku hovoril o ochote Slovenska pomáhať v humanitárnej oblasti a pri rozvoji ďalších spoločných projektov, ktoré si slovenská vláda a vláda Ukrajiny odsúhlasili na druhom spoločnom zasadnutí v apríli tohto roka. Ide predovšetkým o rozšírenia kapacity prepojenia elektrických sústav.

Blanár zároveň informoval partnerov, že 7. októbra sa uskutoční už tretie spoločné zasadnutie vlád SR a Ukrajiny. "Od začiatku roka sme dodnes na základe komerčných dodávok dodali Ukrajine v núdzovom režime viac ako 50 gigawatthodín elektrickej energie a v súčasnosti dodávame taktiež takmer desať percent celkovej spotreby nafty na Ukrajine z rafinérie Slovnaft," informoval Blanár a potvrdil, že Slovensko bude Ukrajine pomáhať aj počas zimného obdobia.

Ukrajina je bližšie ku koncu vojny s Ruskom, tvrdí Zelenskyj

Dodal, že podľa neho "sme bližšie k mieru, ako si myslíme". V rozhovore ale vyzval Washington a ďalších partnerov, aby naďalej podporovali jeho krajinu. Zelenskyj spresnil, že len zo "silnej pozície" môže Ukrajina zatlačiť na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby "zastavil vojnu". USA a ich spojenci od začiatku ruskej invázie poskytli Ukrajine pomoc v hodnote niekoľkých miliárd eur a zároveň uvalili na Moskvu niekoľko sérií sankcií.

Putin tvrdí, že mierové rozhovory sa môžu začať len vtedy, ak Kyjev prenechá rozsiahle územia východnej a južnej Ukrajiny Rusku a vzdá sa svojich ambícií na členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). Zelenskyj zas opakovane vyzval na stiahnutie všetkých ruských vojsk a obnovenie postsovietskych hraníc Ukrajiny.

Otázka budúcnosti Ukrajiny bude tento týždeň hlavnou témou Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku. Zelenskyj bude v stredu počas svojho prejavu opäť apelovať na väčšiu vojenskú a politickú podporu. Vo štvrtok vo Washingtone tiež plánuje predstaviť americkému prezidentovi Jeovi Bidenovi "víťazný plán" vo vojne s Ruskom a následne ho chce predstaviť aj verejne.

Plnohodnotná ruská invázia na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022 ako takzvaná špeciálna operácia Moskvy, spôsobila smrť desiatok tisíc ľudí, milióny ďalších ľudí vyhnala z domovov a zdevastovala ukrajinské mestá.

Ukrajina musí byť pri svojich cieľoch realistická, tvrdí Pavel

Ukrajina musí byť pri svojich cieľoch vo vojne s Ruskom realistická a prijať, že časť jej územia by mohla aspoň dočasne zostať pod ruskou kontrolou. V rozhovore zverejnenom v pondelok to pre The New York Times (NYT) povedal český prezident Petr Pavel..

Ani jedna z bojujúcich krajín nemôže podľa Pavla očakávať, že dosiahne svoje najvyššie ciele. Zámerom Ukrajiny je znovuzískanie všetkých území vrátane polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014. Pre Rusko je to zas požiadavka, aby sa Ukrajina formálne zriekla území, na ktoré si Moskva robí nárok. Patria sem aj štyri oblasti, ktoré ruské sily kontrolujú len čiastočne. "Hovoriť o porážke Ukrajiny alebo porážke Ruska, to sa jednoducho nestane," povedal český prezident a dodal, že "koniec bude niekde medzi tým."

Od minuloročného neúspechu ukrajinskej niekoľkomesačnej protiofenzívy s cieľom získať späť územie európski predstavitelia v súkromí čoraz častejšie hovoria o tom, že šance Kyjeva na navrátenie veľkej časti strateného územia sú mizivé. Na verejnosti však väčšinou opakujú, že o podobe budúceho vyrovnania sa s Ruskom rozhoduje Ukrajina, nie Európska únia či Severoatlantická aliancia (NATO), pripomína NYT.

Rokovanie Ruska a Ukrajiny by sa mohlo začať v novembri

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý pôvodne vylučoval priame rozhovory s Ruskom, v lete zmiernil svoj postoj a naznačil, že rokovania by sa mohli začať v novembri. Neustúpil však od požiadavky, aby Rusko opustilo celé ukrajinské územie.

Česká republika je spolu s Poľskom a pobaltskými štátmi silným podporovateľom Kyjeva, je však pod rastúcim tlakom verejnosti, aby obmedzila svoju pomoc a tlačila Ukrajinu k dohode s Ruskom, napísal NYT.

Pavel pritom odmietol iniciatívy politikov, napríklad maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorí kritizujú vojenskú pomoc Ukrajine a chcú, aby Kyjev urýchlene žiadal mier a prestal odčerpávať zdroje, ktoré by podľa nich bolo lepšie použiť na domáce potreby Európy. Český prezident tieto výzvy označil za nezmysly a podľa neho ide o populizmus.

Na záver dodal, že ako človek s určitými skúsenosťami v oblasti obrany a bezpečnosti a so znalosťou Ruska vie, že nenastane mier, ak Ukrajina zloží zbrane. Rusko by podľa neho naďalej pokračovalo vo vojenských aktivitách.

Otázka budúcnosti Ukrajiny bude tento týždeň hlavnou témou Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku. Zelenskyj bude v stredu počas svojho prejavu opäť apelovať na väčšiu vojenskú a politickú podporu. Vo štvrtok vo Washingtone tiež plánuje predstaviť americkému prezidentovi Jeovi Bidenovi „víťazný plán“ vo vojne s Ruskom a následne ho chce predstaviť aj verejne.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu