Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Odhalili Trumpov tajný plán: TAKTO chce ukončiť vojnu na Ukrajine

Donald Trump vraj má plán, ako ukončiť vojnu na Ukrajine,
Donald Trump vraj má plán, ako ukončiť vojnu na Ukrajine, (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

WASHINGTON - Donald Trump je presvedčený, že vojnu na Ukrajine dokáže ukončiť vo veľmi krátkom čase. Republikán sa usiluje o rozhovory s Vladimirom Putinom a Volodymyrom Zelenským. Zasvätené osoby vraj vedia viac o Trumpových plánoch.

Snáď všetci túžia po skorom ukončení vojny na Ukrajine. No momentálne nie je veľká nádej na diplomatické riešenie konfliktu. Roztržky medzi Kyjevom a Moskvou sú príliš hlboké. Vladimir Putin v posledných mesiacoch opakovane signalizoval ochotu rokovať, ale len za podmienok, ktoré pre Ukrajinu absolútne neprichádzajú do úvahy. Jedna osoba je stále presvedčená, že môže ukončiť vojnu už za 24 hodín: Donald Trump. Bývalý americký prezident to niekoľkokrát tvrdil bez toho, aby uviedol akékoľvek podrobnosti o svojom údajnom pláne. Teraz sa k tomu vyjadrujú zasvätení, republikánovi blízki ľudia.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Trump chce podľa zasvätených ukončiť ukrajinskú vojnu „za zatvorenými dverami“

Nemenované zdroje pre Express.co.uk uviedli, že Trump sa usiluje o rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, aby sa vyhol ďalším globálnym ekonomickým škodám a krviprelievaniu. Jeden z insiderov spomenul aj to, ako to vraj chce Trump dosiahnuť: "Prezident Trump za zatvorenými dverami povie Zelenskému (prezident Ukrajiny, pozn. red.), že je čas rokovať. Potom Putinovi povie, že aj on musí vyjednávať." Obe strany by mali byť vystavené rovnakému tlaku. Neboli však poskytnuté žiadne ďalšie konkrétne informácie. Trump nechce zastaviť ekonomickú a vojenskú pomoc Ukrajine, tvrdili tiež zdroje Express.co.uk. Jeden zasvätenec dokonca naznačil, že bývalý prezident USA by Ukrajinu podporoval ešte viac, ako je tomu v súčasnosti.

Dokáže DTrump skutočne presvedčiť Putina a Zelenského, aby viedli mierové rozhovory?

Nedávno sa v Kyjeve opäť objavili obavy, že ak bude Trump v novembri znovu zvolený do Bieleho domu, príde o pomoc zo strany USA vo vojne proti Rusku. V pozadí boli vyjadrenia republikána počas televízneho duelu proti Kamale Harrisovej minulú stredu 11. septembra. Trump sa nezaviazal, že pomôže Ukrajine vyhrať vojnu proti Rusku. Namiesto toho trval na svojej ochote zabezpečiť mierové rokovania medzi dvoma konfliktnými stranami - ešte predtým, ako bol znovu zvolený za prezidenta. V tejto súvislosti už naznačil, že by sa chcel najskôr s Putinom a Zelenským porozprávať individuálne.

Kamala Harrisová však obvinila Trumpa, že Putin by už bol v Kyjeve, keby bol v posledných rokoch prezidentom USA on. Trumpa často obviňujú z prílišnej blízkosti k šéfovi Kremľa. Je otázne, či by Zelenskij a Putin boli skutočne otvorení spoločným rozhovorom, ak by s nimi republikán predtým tajne hovoril. Mierovým rokovaniam v súčasnosti jednoznačne stoja v ceste tieto veci:

  • Vladimir Putin požaduje, aby sa Ukrajina vzdala veľkej časti svojho územia. Oblasti Cherson, Doneck a Záporožie na východe a juhu, ktoré boli anektované v roku 2022 v rozpore s medzinárodným právom, by teraz patrili Rusku. Kremeľ si chce ponechať aj Krymský polostrov, ktorý bol anektovaný v roku 2014. Prezident Volodymyr Zelenskyj už zdôraznil, že Ukrajina na takéto požiadavky nebude reagovať.
  • Ukrajina začala v auguste ofenzívu aj v ruskej pohraničnej oblasti Kursk. Kremeľ potom vyhlásil, že v súčasnosti je „nemožné“ začať rozhovory s Kyjevom.
  • Ukrajina v minulosti tiež niekoľkokrát povedala, že sa k rokovaciemu stolu vráti len vtedy, ak Putin stiahne svoje jednotky z okupovaných území. V súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že sa to začne.
     
Viac o téme: RuskoDonald TrumpUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu