Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj pricestoval do New Yorku: Rusko hľadá nových vojakov! Vzdušný úder na Záporoží

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prehliadky armádneho muničného závodu v Scrantone v americkom štáte Pensylvánia. Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prehliadky armádneho muničného závodu v Scrantone v americkom štáte Pensylvánia. (Zdroj: TASR/AP/Staff Sgt. Deonte Rowell/U.S. Army)

WASHINGTON - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do New Yorku na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, oznámila v nedeľu štátna tlačová agentúra Ukrinform. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Výcvik ukrajinských vojakov: Silu a vytrvalosť rozvíjajú v rámci mnohonárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

11:45 "Budeme musieť premýšľať o novej forme organizácie Európy a prehodnotiť naše vzťahy s Ruskom po vojne na Ukrajine," povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

11:34 Ruská spiaca bunka plánujúca „násilné uchopenie moci v Odese“ bola zmarená, tvrdí SBU. Počas operácie bolo objavených 70 strelných zbraní s optickými mieridlami a strelivo, ako aj nepriestrelné vesty a prilby.

11:13 Ruská medzikontinentálna balistická raketa RS-28 Sarmat, v kódovaní Severoatlantickej aliancie nazývaná Satan II, pravdepodobne zlyhala počas testu, ktorý ruská armáda uskutočnila tento mesiac. Tvrdí to agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na satelitné snímky odpaľovacích zariadení a názorov zbrojných expertov.

10:42 Jedna žena zahynula pri ruskom útoku na juhoukrajinskú Chersonskú oblasť a ďalších sedem osôb utrpelo zranenia, oznámil v pondelok tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. Informuje o tom agentúra AFP.

10:05 Manželky a príbuzní mužov mobilizovaných do ruskej armády do vojny na Ukrajine, ktoré v sobotu demonštrovali pred ruským ministerstvom obrany v Moskve, začali stíhať za účasť na úradmi nepovolenej verejnej akcii. V noci na pondelok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

9:40 Ukrajinská 95. samostatná poľská letecká útočná brigáda 23. septembra oznámila, že prelomila ďalší úsek ruských hraníc.

9:14 Ukrajinská 79. brigáda zverejnila video odrazeného „masívneho“ ruského útoku pri Kurakhove v Doneckej oblasti.

8:48 Rusko aj Bielorusko boli vylúčené z Medzinárodnej šachovej federácie v dôsledku rozsiahlej invázie Moskvy na Ukrajinu vo februári 2022.

8:13 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 23. septembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:02 Rusko v noci na pondelok vypálilo na Ukrajinu dve riadené strely Ch-59/69 a štyri bezpilotné lietadlá typu Šáhid, oznámili ukrajinské vzdušné sily. Informuje o tom agentúra Reuters.Tri drony boli zostrelené v Sumskej oblasti, uviedli vzdušné sily Ukrajiny na Telegrame. Ďalší dron a dve rakety "nedosiahli svoje ciele v dôsledku aktívnej protilietadlovej raketovej obrany obranných síl Ukrajiny," dodali. Vo svojom príspevku nehlásili žiadne škody ani obete.

7:45 Najmenej 13 ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku na Záporoží v noci na 23. septembra, vrátane 15-ročného chlapca. Štrajk viedol k čiastočnému zničeniu bytového domu, uviedol guvernér Záporožskej oblasti Ivan Fedorov.

Hasiči sa snažia uhasiť požiar po ruskom útoku na Záporožie na Ukrajine.
Zobraziť galériu (5)
Hasiči sa snažia uhasiť požiar po ruskom útoku na Záporožie na Ukrajine.  (Zdroj: TASR/AP/Ukraine Ministry of Internal Affairs)

7:03 Prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre New Yorker povedal, že kandidát Donalda Trumpa J. D. Vance je „príliš radikálny“ vo svojich predstavách o tom, ako ukončiť vojnu na Ukrajine.

6:38 Prezident Volodymyr Zelenskyj vo video prejave z 21. septembra zdôraznil, že Ukrajina štrajkuje ruské sklady zbraní „vďaka našim schopnostiam, našim zbraniam“.

6:15 Pri ruských vzdušných úderoch na mesto Záporoží na juhovýchode Ukrajiny bolo zranených najmenej deväť civilistov, vrátane jedného dieťaťa. Útok čiastočne zničil jednu obytnú budovu, uviedol podľa serveru The Kyiv Independent šéf oblastnej správy Ivan Fedorov.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu navštívil fabriku na výrobu munície v americkom štáte Pensylvánia. Podľa agentúry AP poďakoval zamestnancom a požiadal o ďalšie dodávky. Týmto bodom programu Zelenskyj začal svoj nabitý týždeň v USA, počas ktorého okrem iného vystúpi na Valnom zhromaždení OSN a stretne sa s americkým náprotivkom Joom Bidenom.

Zelenskyj pricestoval do New Yorku na zasadnutie OSN

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do New Yorku na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, oznámila v nedeľu štátna tlačová agentúra Ukrinform. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters. Zelenského účasť na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN sa časovo zhoduje s úsilím USA pripraviť balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 375 miliónov dolárov, čím sa preruší niekoľko mesiacov trvajúci trend menších balíkov pre vojenské operácie Kyjeva.

Ukrajinský prezident v USA predstaví "plán víťazstva" vo vojne Ukrajiny proti Rusku americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a viceprezidentke Kamale Harrisovej na samostatných stretnutiach naplánovaných na štvrtok. Zelenskyj dúfa, že sa stretne aj s republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom, ktorý označil pomoc USA svojmu východoeurópskemu spojencovi za plytvanie peniazmi a odmietol povedať, že chce, aby Ukrajina zvíťazila. Trump uviedol, že sa so Zelenským pravdepodobne stretne tento týždeň, ale žiadny termín nebol oznámený. Trump sa vo voľbách 5. novembra stretne s Harrisovou, s ktorou súperí o prezidentské kreslo.

Zelenskyj sa už dlho sťažuje na nedostatok zbraní vrátane kľúčových delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov vyrábaných v závode v Scrantone. Tieto obavy sa stali ešte naliehavejšími, keďže Rusko pred kritickými zimnými mesiacmi napáda ukrajinskú energetickú sieť. Dvaja americkí predstavitelia v piatok pre Reuters uviedli, že balík vojenskej pomoci, ktorý by mal byť oznámený tento týždeň, zahŕňa hliadkovacie člny, ďalšiu muníciu pre vysoko pohyblivé delostrelecké raketové systémy (HIMARS), delostreleckú muníciu kalibru 155 a 105 milimetrov, náhradné diely a iné zbrane. Úrady uviedli, že obsah a rozsah balíka sa môže v nasledujúcich dňoch pred očakávaným Bidenovým podpisom zmeniť.

Rusko hľadá nových vojakov aj medzi bezdomovcami zo Sibíri a Ďalekého východu

Niektorí to robia pre peniaze, niektorí pre vlasť. Iní jednoducho preto, že "nemajú, čo iné by robili". Neznámy počet ľudí bez domova z rôznych dôvodov podpísal zmluvu s ruskou armádou, aby išli bojovať na Ukrajinu. Deje sa to v čase, keď sa Moskva snaží vyhnúť ďalšej vlne mobilizácie, čo je pre ňu krajne citlivá vec, a keď ruská armáda aj kvôli ukrajinskému vpádu do Kurskej oblasti potrebuje ďalších vojakov, píše Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) na svojich internetových stránkach.

Podľa ruského ministerstva obrany za tento rok zmluvu s armádou podpísalo asi 190.000 mužov. Rusko nastavilo príhodné podmienky pre ľudí podozrivých zo zločinov alebo pre odsúdených, ktorí sa dobrovoľne prihlásia do vojny. K tomu podľa zdrojov RFE/RL úrady aktívne vyhľadávajú nových vojakov v centrách pre ľudí bez domova na Sibíri a Ďalekom východe.

Správy o tom, že polícia a armáda sa zameriava na mužov v útočiskách pre bezdomovcov, sa objavovali v zahraničných a ruských nezávislých médiách už počas čiastočnej mobilizácie v septembri 2022. A odvtedy sa to sporadicky deje ďalej. Dobrovoľníčka z ubytovne na predmestí Angarsku, priemyselného mesta v Irkutskej oblasti, vypovedala, že vlani náborári prichádzali prakticky každý mesiac s letákmi vyzývajúcimi ľudí, aby podpísali zmluvu s armádou. "Samozrejme sa tí blázni nechali nalákať peniazmi," povedala o klientoch ubytovne.

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj pricestoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service)

Podľa letáku zverejneného na internetových stránkach správy jednej z dedín v Irkutskej oblasti armáda zdravým dospelým mužom ponúka jednorazový náborový príspevok 400.000 rubľov a mesačný plat 210.000 rubľov a ďalšie benefity. Za predĺženie jednoročnej zmluvy majú vojaci nárok na ďalších 195.000 rubľov. Ak armáda zmluvu dodrží, možno za rok získať 2,9 milióna rubľov, čo je viac ako 72-krát viac oproti mediánovej mzde z roku 2022, ako ju uvádza ruský štatistický úrad. Ponuka navyše zahŕňa "možnosť vyriešiť problémy s bývaním" a "zabezpečené zamestnanie po konci kontraktu".

Dvaja klienti veľkého strediska pre bezdomovcov v Irkutskej oblasti nedávno jeho zakladateľovi povedali, že podpísali zmluvu s armádou, pretože potrebovali peniaze "na vyriešenie problémov s bývaním" po tom, čo ich manželky kvôli nadmernému pitiu alkoholu vyhodili z domova. Dúfajú vraj, že vďaka vojne získajú hypotéku a budú si môcť zaobstarať vlastný domov.

Dobrovoľníčka z centra v Angarsku ale hovorí, že ľudia bez domova, ktorí sa zvyčajne stretávajú s nejakou závislosťou, "plne nechápu, že si zahrávajú so smrťou". Podľa nej si myslí, že je možné sa z vojny vrátiť. "A nedochádza im, že okrem tých chlapov, ktorí podpísali zmluvy na pol roka hneď v roku 2022, sa nikto živý nevrátil," dodáva. Jedna z dobrovoľníčok pomáhajúcich ľuďom bez domova povedala, že z 50 mužov, ktorí z centra zmizli od leta 2022, často pravdepodobne do vojny, sa vrátili len dvaja a obaja bez peňazí.

Dobrovoľník v inej ubytovni na predmestí Angarsku spomína, ako sa im ozval bývalý klient a rozprával, že jediným, kto z ich jednotky čítajúcej 50 mužov prežil, bol on a ešte jeden vojak. Rozprával, že keď odmietol poslúžiť ako 'kanónenfutr', poslali ho za trest do diery, improvizovaného väzenia pre vojakov v pivniciach alebo priehlbinách v krajine.

Nikto z dobrovoľníkov, s ktorými novinári RFE / RL hovorili, nevedel o žiadnom prípade, keď by človek bez domova po návrate z Ukrajiny viedol "normálny" život alebo použil peniaze zarobené v bojoch na zabezpečenie strechy nad hlavou. Zakladateľ irkutského centra vie o prípade muža bez domova, alkoholika, ktorý zmluvu podpísal v roku 2023, pol roka bojoval na Ukrajine, dostal vyznamenanie za záchranu životov, no nedávno sa do centra vrátil. Vojna tohto muža "naozaj zmenila", jeho životnú situáciu však nezlepšila. "Veľa pil a peniaze, ktoré si z vojny priniesol, premrhal," povedal zakladateľ centra. Hoci rôzne mimovládne organizácie pomáhajú veteránom v návrate k životu "v civile", žiadne programy, ktoré by sa zameriavali na vojakov bez domova vracajúcich sa z Ukrajiny, neexistujú.

Zakladateľ strediska v Irkutsku sa domnieva, že počas dvoch prvých rokov vojny muži bez domova podpisovali zmluvy s armádou často preto, aby si vylepšili postavenie v spoločnosti. Okrem toho, že im išlo o peniaze, niektorí chceli "brániť vlasť" a iní do vojny išli preto, že im chýbal životný cieľ, tvrdí tento muž. Dodáva, že teraz pochopili, že služba na Ukrajine nevedie k tomu, že by si získali "nejaký zvláštny rešpekt".

Starosta mesta Železnogorsk-Ilimskij v Irkutskej oblasti Pavol Berezovskij vo videu zverejnenom v júli na telegrame poprel, že by nejakí ľudia bez domova z regiónu bojovali na Ukrajine. "Niektorí tvrdia, že boli vo vojne, aby ich ostatným bolo ľúto," tvrdil.

Ďalej na severovýchod v Sašskej autonómnej republike úrady nábor do armády využívali ako jedno z opatrení s cieľom dostať bezdomovcov z ulíc Jakutsku, informoval server SakhaDay. Mesto bolo koncom júna dejiskom medzinárodného športového turnaja Deti Ázie. Na dobročinnom podujatí pre bezdomovcov a ďalších sociálne znevýhodnených ľudí sašská ombudsmanka Sardana Gurjevová vyzvala účastníkov, aby nasledovali príkladu 19 mužov bez domova, ktorí v roku 2023 podpísali kontrakt s armádou pre vojnu na Ukrajine. "Ste vlastenci," povedala podľa SakhaDay skupine mužov bez domova v máji na podujatí s názvom Zmeň svoj život. "Ako môžete odmietnuť pomôcť svojej krajine v situácii, keď to potrebuje?" naliehala.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu