Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ruská armáda predbehla USA: Putin masívne zvyšuje počty vojakov! Odborníci majú pochybnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin pre nové hrozby rozširuje ruskú armádu o 180-tisíc vojakov na 1,5 milióna. To robí Rusko po Číne druhou najväčšou vojenskou mocnosťou na svete.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorý rozšíri ruskú armádu o 180 000 vojakov na 1,5 milióna aktívnych vojakov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odôvodňuje tento krok hrozbou zo Západu a nestabilitou na Východe. "Je to nevyhnutné vzhľadom na početné hrozby, ktoré existujú pozdĺž hraníc našej krajiny," povedal Peskov.

archívne video

Výcvik ukrajinských vojakov: Silu a vytrvalosť rozvíjajú v rámci mnohonárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Telegraph uvádza, že tento nárast robí z Ruska druhú najväčšiu vojenskú veľmoc po Číne, predbiehajúc americké aj indické sily. Rozhodnutie prichádza v čase, keď ruské sily utrpeli značné straty vo vojne na Ukrajine. Západné spravodajské zdroje odhadujú, že Moskva od februára 2022 stratila približne 200 000 vojakov a ďalších 400 000 utrpelo zranenia.

Odborníci majú pochybnosti

Napriek masívnemu nárastu vojakov experti vyjadrujú pochybnosti o finančnej výhodnosti tohto opatrenia. Podľa denníka Telegraph môže mať ruská ekonomika, silne zasiahnutá západnými sankciami a nákladmi na vojnu, problém absorbovať náklady na ďalších vojakov. Dara Massicot z Carnegie Endowment for International Peace sa pýta: „Naozaj sú schopní zvýšiť rozpočet na obranu, aby udržali sily?"

The Telegraph tiež uvádza, že Rusko verbuje dobrovoľníkov a platí značné sumy na rozšírenie armády, čím ďalej zvyšuje finančnú záťaž. Kritici pochybujú, či sú tieto opatrenia dlhodobo udržateľné.

Viac o téme: ArmádaRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu