Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Mečiarovi voperovali bajpas!

Šéf HZDS sa teraz musí šetriť a zabudnúť na politiku. Pomáhať mu bude aj  manželka. Zobraziť galériu (2)
Šéf HZDS sa teraz musí šetriť a zabudnúť na politiku. Pomáhať mu bude aj manželka.

BANSKÁ BYSTRICA - Nezničiteľný Vladimír Mečiar (64) má za sebou náročnú operáciu srdca.

V banskobystrickom kardiocentre mu včera voperovali bajpas. Zákrok sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia a operácia mala zostať v utajení. Možno aj preto, že Mečiar sa tak ako každý pacient, zákroku veľmi obával. Do poslednej chvíle boli pri ňom jeho najbližší - manželka so synom.

Vladimír Mečiar prišiel do banskobystrickej nemocnice v nedeľu pred deviatou hodinou v spoločnosti rodiny. Nechýbal ani jeho príbuzný Peter Mečiar, primár Stredoslovenského ústavu srdcovo-cievnych chorôb v Banskej Bystrici. „Zákrok trval viac ako 3 hodiny, všetko je v poriadku. Viac ukáže až čas,“ povedal Novému Času podvečer. Šéfa HZDS tak mal na sále v opatere uznávaný odborník. Pomáhali mu okrem kolegov aj lekári z Košíc. V nemocnici včera vládol čulý ruch. Po Mečiarovom príchode na oddelenie uzamkli všetky vchody a priestor strážila ochranka. Akékoľvek informácie boli prísne dodržiavaným tajomstvom. „Tu nemáte čo robiť. Nikto tu nie je,“ odpovedali na naše otázky sestričky z kardiochirurgie. Tesne po pol druhej popoludní však na vozíku odviezli Vladimíra Mečiara na operačnú sálu. Ochrankári, ale aj zdravotnícky personál ho chránili doslova vlastným telom. Šéfa HZDS teraz v politike zastupuje jeho pravá ruka Milan Urbáni.

O operácii tiež nechcel hovoriť. „K tomu nemám čo povedať, nie som totiž jeho osobný lekár. Je to jeho osobná vec,“ povedal Novému Času. Mečiarov strach z operácie bol podľa odborníkov úplne normálny. „Každý sa bojí, ale kvalita života našich pacientov sa po zákroku úžasne zlepší,“ vysvetlil bratislavský kardiochirurg Peter Verchovodko. Jeden z partnerov premiéra Fica teraz potrebuje pokoj, do politiky sa podľa lekárov vráti najskôr o mesiac.

MEČIAR A JEHO ZDRAVIE
Lídra HZDS a bývalého premiéra potrápilo zdravie už viackrát. V roku 1997 pobudol niekoľko dní v piešťanských kúpeľoch, ktoré sú známe liečbou pohybového ústrojenstva. V roku 2004 bol hospitalizovaný pre problémy s dýchaním. V nemocnici skončil aj v roku 2005, v Trenčíne sa liečil zo zápalu pľúc. 21. januára 2007 mu voperovali bajpas.

ČO JE BAJPAS
Takýmto operačným zákrokom sa liečia ischemické poruchy srdca vyvolané zúžením alebo upchatím tepien. Vladimír Mečiar sa už dlhšie sťažoval na problémy s dýchaním, ktoré môžu súvisieť so slabo okysličenou krvou prúdiacou do srdca. Vonkoncom nie je jediný politik, ktorému voperovali bajpas. Majú ho napr. aj americký a tiež ruský exprezident Bill Clinton a Boris Jeľcin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu